Σάββατο 20 Μαρτίου 2010


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Ο νονός του νέου ρυθμιστικού νομοσχεδίου της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέπεσε σε υποσυνείδητο φροϋδικό lapsus*.Υποτίθεται ότι μας παραπέμπει στον αρχιτέκτονα, σε αυτόν που έχτισε την Ακρόπολη .Όμως η συμπεριφορά του βουλευτικόυ γένους της χώρας μας σε άλλον... Καλλικράτη μας παραπέμπει . Σε Αθηναίο πολιτικό του 5ου π.Χ. αιώνα , ο οποίος ειχε υποσχεθεί προεκλογικά να αυξήσει το χρηματικό επίδομα των απόρων Αθηναίων πολιτών από δύο σε τρείς οβολούς . Ο Καλλικράτης τελικά εξελέγει . Επειδή όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του , καταδικάσθηκε σε θάνατο ως δημαγωγός .
–<< Θάνατον κατέγνωσαν ύστερον>>-( Αριστοτέλης.Αθηναίων Πολιτεία 28 / 3).
Ας μην πάει όμως στο κακό το μυαλό των πολιτικών μας και λαχταρισουν τα καμάρια μας. Σήμερα ,κατά πρώτον , έχει καταργηθεί η ποινή του θανάτου. Και ύστερα αυτό που στην δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας τότε ήταν έγκλημα ( η δημαγωγία ), στην σημερινή δημοκρατία της Ελλάδος είναι.....συνήθης πολιτική πρακτική.

(*Φροϋδικό lapsus = ένα φραστικό ή λεκτικό λάθος , που το πρόσωπο που εκφράζεται δείχνει τις πραγματικές υποσυνείδητες σκέψεις του .)

Pappous Lefterakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: