Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013



                                              

                         ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΝ ....... ΦΡΙΞΟ


"..... την παραμονή της πρωτοχρονιάς είχα  μια ευχάριστη έκπληξη : Ήρθε και μου είπε τα κάλαντα , όπως κάθε χρόνο , η εγγονή μου Ιφιγένεια παρέα όμως αυτή τη χρονιά με τον … Φρίξο . Η Ιφιγένεια μου τραγουδούσε και ο Φρίξος μου γρύλλιζε , έτσι τα κάλαντα που άκουσα φέτος ήταν  μια παράξενη αλλά και απολαυστική ........ μουσική παράσταση " . 
Pappous Lefterakis

                                                       Ποιός είναι ο Φρίξος ;                                    

Είναι .... σκύλος ηλικίας 2 μηνών που υιοθετήθηκε από την εγγονή μου Ιφιγένεια , άρα είναι και  δισέγγονος μου  . Ανήκει στην  ράτσα "West Highland White Terrier"

Ο Φρίξος είναι ένα χαριτωμένο, μικρόσωμο και γεροδεμένο σκυλάκι  , με ύψος 25 εκ. και βάρος 7  κιλών περίπου. Έχει δυνατό κεφάλι και η μουσούδα μικραίνει προς την πάντα υγρή μαύρη μύτη του. Τα σκούρα έξυπνα μάτια του είναι σε  απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά είναι μικρά, όρθια και μυτερά καλυμμένα από κοντό και μαλακό τρίχωμα. Τα πόδια είναι κοντά και η μακριά ουρά που στέκεται όρθια , έχει άφθονο τρίχωμα. Το τρίχωμα του ( το ξέρω καλά γιατι τον είχα 2 ώρες αγγαλιά ) είναι διπλό, μήκους περίπου 5 εκ. με μαλακό, κοντό, χοντρό υπόστρωμα και σκληρό το πάνω τρίχωμα. Το χρώμα του όπως φανερώνει και το όνομα του είναι κατάλευκο.

Αν και παλιοχαρακτήρας ο Φρίξος ( πουλάει και την μάνα του για ένα μπισκότο ) , είναι ένα έξυπνο, ζωηρό και χαρούμενο σκυλάκι. Έχει δεθεί ήδη  με τα 2 παιδιά του σπιτιού , την Ιφιγένεια και την γιαγιά  και έγινε αχώριστος σύντροφός τους στα παιχνίδια. Είναι υπομονετικό με την Ιφιγένεια , δραστήριο με την γιαγιά  και σαν ατρόμητο σκυλάκι  που είναι θα ειδοποιήσει για κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη του σπιτιού ( χάλασε τον κόσμο ο γύφτος για μια απρόσκλητη γατούλα στην αυλή μου ). Έχει αυτοπεποίθηση και δεν θα διστάζει , όταν μεγαλώσει , να τα βάλει με μεγαλύτερα σκυλιά αν νομίζει ότι απειλούνται τα συμφεροντα του στην περιοχή του

Η ιστορία των σκύλων λέει οτι το Λευκό Τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ , που είναι και ο Φρίξος μας , κατάγεται από την ορεινή Δυτική Σκωτία. Η άγρια φύση και το δύσβατο της περιοχής έκαναν τα Χάιλαντς ιδανικό καταφύγιο άγριων ζώων. Εκεί , οι αριστοκράτες Άγγλοι και Σκωτσεζοι κυνηγοί χρειάζονταν μικρά, επίμονα και θαρραλέα σκυλιά για να βγάζουν τις αλεπούδες, τους λαγούς και τα άλλα ζώα από τα λαγούμια τους . Το παράξενο ήταν , οτι όταν στις γέννες υπήρχαν άσπρα Τεριέ οι κυνηγοί  αδιαφορούσαν γι' αυτά επειδή πίστευαν ότι δεν ήταν ικανά να κυνηγήσουν. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αποδείχτηκε ότι το Λευκό Τεριέ  όχι μόνο ήταν ισάξιος κυνηγός με τα μαύρα  Τεριέ , αλλά ακριβώς λόγω του χρώματός του ήταν ορατό στις άσχημες καιρικές συνθήκες που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ορεινή Σκωτία και έτσι δεν το πυροβολούσαν από ..... λάθος  . Σιγά σιγά το λευκό Τεριέ έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα αποτελεί ένα αγαπημένο κατοικίδιο που χρησιμοποιείται πια κυρίως ως σκύλος καλής συντροφιάς αλλά και σαν πιστός φύλακας του σπιτιού, με αυτά τα διαπιστευτήρια  και με την τσαχπινιά του κατέφτασε και στο σπίτι της εγγονής μου. Άλλωστε είχε γίνει  ήδη γνωστό στα μεν παιδιά από τον Ιντεφίξ, τον πιστό σκύλο του Οβελίξ και στους μεγάλους , στους λάτρες του ουίσκι , από την ετικέτα της φιάλης του "black and white"



Ο Φρίξος είναι το ιδανικό  οικογενειακό κατοικίδιο, του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά και θέλει να παίζει με την οικογένεια. Για να μη γίνει όμως ενοχλιτική η παρουσία του στο απίτι θα χρειασθεί  τώρα , από νωρίς , εκπαίδευση για να μάθει ποιος είναι ο “αρχηγός”.  Θα εκπαιδευτεί εύκολα , αλλά επειδή όμως βαριέται γρήγορα , πρέπει η εκπαίδευσή  να του είναι ενδιαφέρουσα και με συχνές εναλλαγές. Θα μπορέσει να συνυπάρξει και με άλλα ζώα , εφόσον όμως θα έχει μεγαλώσει μαζί τους . Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και 1 με 2 φορές το χρόνο μάδημα, για την φροντίδα πάντως του τριχώματος  του , χρειάζεται επαγγελματική περιποίηση. Το κυριότερο  είναι σκύλος που κοιμάται μέσα στο σπίτι ( αυτό είναι σωτήριο για την εμπόδιση της εισβολής του νυκτερινού διαρρήκτη ) . Λόγω μεγέθους τρώει μικρές ποσότητες τροφής , τα μπισκότα και οι μεζέδες είναι , εκτός από το παιχνίδι , η μεγάλη του αδυναμία . Η άσκηση ακόμη και μέσα στο διαμέρισμα είναι αρκετή, αλλά το καλύτερο , για αυτόν και τον συνοδό του , είναι ένας  μεγάλος περιπάτος την ημέρα. Γενικά θεωρείται ανθεκτικό και υγιές σκυλί αλλά θέλει και προσοχή γιατι μπορεί να παρουσιάσει καταρράκτη , εκ γενετής καρδιακή ανεπάρκεια και δερματικές αλλεργίες.



Υ.Γ. Το παραπάνω .... γονατογράφημα μου ίσως να ξάφνιασε μερικούς από εσάς , τόσο για το είδος του πρωτοχρονιάτικου θέματος  όσο και για τον τρόπο της παρουσίασης του , είπα όμως να ξεκινήσω τη νέα χρονιά  κάπως ανάλαφρα , με ένα χαμόγελο που τοσο μας λείπει , στο κάτω  κάτω ποιος ξέρει , αφού από πουθενα και από κανεναν δεν περιμένουμε πια κάτι ευχάριστο , μπορεί ένα καλό ποδαρικό από τον αθώο Φρίξο  να μας φέρει και κάτι καλό  στο 2013 . 
Καλή χρονιά !.


Δεν υπάρχουν σχόλια: