Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013






                        Η  ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη λίστα Λαγκάρντ ;  Εκδοχές ή κατηγορίες, που μένει να αποδειχθούν ή να καταρρεύσουν. Υπάρχει ωστόσο κάποιο άλλο στοιχείο που δεν το συζητούμε και που συνιστά την απεικόνιση της θλιβερής ελληνικής  πραγματικότητας .


Έχουμε  βαρεθεί να ακούμε τους θρήνους - από την εκάστοτε αντιπολίτευση  κυρίως , αλλά και όχι μόνο , για την αποφυγή εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης  της οικονομικής αξιοποίησης των διάφορων λιστών που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών .  Ε λοιπόν, εκτός από βαρετή, αυτή η αντιπαράθεση είναι  παντελώς περιττή και υποκριτική ή , όπως λέει ο λαος ,  είναι για γέλια και για κλάματα . Το λέω αυτό διότι, αφ' ότου μας προέκυψε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ , η δημόσια συζήτηση   εξαντλείται  στην προσωποποίηση και τον καταμερισμό των ευθυνών για το γεγονός της διαγραφής από αυτήν  των τριών ονομάτων και όχι το οτι  οι λογαριασμοί της λίστας δεν αξιοποιήθηκαν από το κράτος στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής . Δεν υποστηρίζω ούτε κατ' ελάχιστον ότι ο εντοπισμός των υπευθύνων και ο προσδιορισμός του βαθμού της ευθύνης της αλλοίωσης της λίστας είναι δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, κάθε άλλο. Έχω την εντύπωση όμως ότι εξ  αιτίας του ορυμαγδού της κομματικής  διαμάχης γύρω από τους υπεύθυνους για τη αλλοίωση , δεν έμεινε  καθόλου χώρος στην απάντηση ενός βασικού ερωτήματος .Πως και γιατί η λίστα δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για τον σκοπό που μας εδόθη . Η λίστα δεν μας εδόθη για να σκυλοτρωγονται στα παράθυρα της τηλεόρασης οι πολιτικοί μας , μας εδόθη για την σύλληψη διαφυγόντων φόρων .
Ας δούμε πώς την αξιοποίησε μια  άλλη χώρα , η Μεγάλη Βρετανία λόγου χάρη   , εκεί  οι Ελεγκτές του  S.F.O. που είναι ο αντιστοιχος Σ.Δ.Ο.Ε. της Αγγλίας ,  κάλεσε όσους οι φορολογικές δηλώσεις τους δεν δικαιολογούσαν το ύψος των καταθέσεών τους στην HSBC, τους γνωστοποίησαν όσα είχαν περιέλθει εις γνώσιν τους και τους πρότειναν να καταβάλουν όσα όφειλαν να έχουν πληρώσει, άνευ περαιτέρω συνεπειών. Εκείνοι, από την πλευρά τους, παρότι γνώριζαν ότι η λίστα ήταν προϊόν έκνομης ενέργειας και, επομένως, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξή τους, δέχθηκαν τον προταθέντα συμβιβασμό , προφανώς , επειδή ήξεραν ότι αν δεν το έκαναν , οι  Βρετανοί οικονομικοί Ελεγκτές  της S.F.O. , θα τους ξετίναζαν και εφεξής δεν θα τους άφηναν στιγμή ήσυχους.
Τέτοιος όμως  διακανονισμός στην Ελλάδα δυστυχώς δεν  μπορεί να γίνει, γιατί όσοι συναλλάσονται με τις Δ.Ο.Υ. ξέρουν οτι δεν υπάρχει ελεγκτικός  μηχανισμός  , το δείχνει η αποτυχία όλων των κυβερνήσεων αφ' ότου ξέσπασε η κρίση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πέραν της διαφθοράς και της δυσαρέσκειας για τις περικοπές των αμοιβών τους , το σύνολο των Ελεγκτών φορολογητέας ύλης στο Σ.Δ.Ο.Ε. και σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας είναι ...... 150 άτομα. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε  λογαριασμός μιας  λίστας  ξένης τράπεζας απαιτεί  επεξεργασία  από έναν Ελεγκτή με αποκλειστική απασχόλησή του πάνω από έξη μήνες και ότι οι λογαριασμόι της λίστας Λαγκάρντ  είναι 2.000  , οι Ελεγκτές αυτοί , που είναι άκρως εξειδικευμένα στελέχη , ακόμα και αν δεν έκαναν τίποτε άλλο , θα χρειαζόταν για να τους ελέγξουν πάρα  πολλά χρόνια .




Υ.Γ.  Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ειδικής οικονομικής ελεγκτικής υπηρεσίας στην Ελλάδα  ,  έγινε την περίοδο που Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, με την ΥΠΕΔΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών). Το 1997 ο Αλέκος Παπαδόπουλος  ίδρυσε το ΣΔΟΕ      ( Σωμα Δίωξης Οικονομικού Εγγλήματος ). Με τον φορολογικού νόμου  του Γ. Παπακωνσταντίνου  3943/2011  την εποπτεία, καθοδήγηση και τον συντονισμό του ΣΔΟΕ ασκεί ο Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος του οποίου η αρμοδιότητα επεκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, Τόσο η ΥΠΕΔΑ όσο και ο ΣΔΟΕ , είναι πιστά αντίγραφα του Αγγλικού S.F.O. ως προς την θεωρία βέβαια , γιατί ως προς το αποτέλεσμα .... κι η μυλωνού τον άνδρα της με τους προμηθευτάδες 



Δεν υπάρχουν σχόλια: