Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Άσχημα τα αποτελέσματα  .

Νέα έρευνα  έδειξε πως η φθίνουσα πορεία των  βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου ήτοι : μνήμης, λογικής σκέψης , λεκτικής ικανότητας και αντίληψης δεν αρχίζει στην ηλικία των 60 ετών όπως πιστεύαμε  έως σήμερα , αλλά πολύ νωρίτερα: στα 45.
Το παραπάνω συμπέρασμα βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από μελέτη που άρχισε το 1985 και συνεχίζεται ακόμη , από την ερευνήτρια δρ Αρσανά  Σιν-Μανού, στο Κέντρο Έρευνας Επιδημιολογίας & Πληθυσμιακής Υγείας, το οποίο υπάγεται στο περίφημο INSERM  (Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας ) πραγματοποιείται σε 5.200 άνδρες και 2.200 γυναίκες. Οι εθελοντές είναι Βρετανοί και οι ειδικοί τους παρακολουθούν από την ηλικία των 45 ετών έως τα 70 τους χρόνια.
Ανά κάθε δεκαετία, οι εθελοντές υποβάλλονται τρεις φορές σε εξετάσεις των νοητικών τους λειτουργιών.
Όπως ανακοίνωσαν η δρ Σιν-Μανού και οι συνεργάτες της , τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου μειώνονταν οι επιδόσεις των εθελοντών στα τεστ μνήμης, λογικής σκέψης και λεκτικής ικανότητας. Η μείωση ήταν ταχύτερη σε όσους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
Μεταξύ λ.χ. των ανδρών ηλικίας 45-49 ετών, η ικανότητα λογικής σκέψης και η αντίληψη μειώνονταν κατά 4% ετησίως, ενώ για εκείνους που ήταν 65-70 ετών η μείωση ήταν σχεδόν 10% τον χρόνο.
Στις γυναίκες, η μείωση της λογικής σκέψης και της αντίληψης γινόταν με ρυθμό 5% ετησίως για όσες είχαν ηλικία 45-49 ετών, και με ρυθμό σχεδόν 7% ετησίως για εκείνες που ήταν 65-70 ετών.
Ανάλογες μειώσεις παρατηρήθηκαν και στη μνήμη και την λεκτική ικανότητα.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι «η νοητική κατάστασή μας δεν είναι αλώβητη στον χρόνο μέχρι να γεράσουμε», είπε η δρ Σιν-Μανού. «Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, ούτως ώστε να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται για να διαφυλάξουν τις νοητικές λειτουργίες τους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια είναι αυτά τα μέτρα; , η ερευνήτρια απάντησε : «Ότι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει και στον εγκέφαλο , συνεπώς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, χωρίς τσιγάρο (ok), χωρίς αλκοόλ (...) και λίπη (ok), με γυμναστική(ωχ το μάτι μου) και προσεγμένη διατροφή, είναι απαραίτητος για υγιή εγκέφαλο».


                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: