Κυριακή 8 Μαΐου 2016



 ΕΛΠΙΔΑ .....
Η Πανδώρα είναι  η πρώτη γυναίκα που έφτιαξαν οι θεοί , ήταν θνητή και έμελε να είναι μοιραία για τον άνθρωπο. Είναι κατά την θεογονία του Ησίοδου ( εγράφη τον  Ζ΄ αιώνα π.Χ  αυτή που θα ανοίξει , χάριν γυναικείας περιέργειας , το πιθάρι και θα ξεχυθούν από μέσα τα δώρα που της είχαν στείλει οι θεοί για τον γάμο της , με τον Επιμηθέα.
Τα δώρα ήταν όλα τα δεινά του ανθρώπου , η πείνα , η δίψα , ο πόνος , η δυστυχία, ο θάνατος, η θλίψη, η ευπιστία, η αφέλεια, η πλάνη, οι αυταπάτες... Όμως,  ο μύθος λέει , ότι ο Δίας την τελευταία στιγμή «μετάνιωσε» και της έδωσε την εντολή να βάλει γρήγορα το καπάκι στη θέση του. Ήταν αργά , είχαν προλάβει να ξεχυθούν από μέσα όλα τα δεινά και να εξαπλωθούν στη γη και στους ανθρώπους.
Ένα μόνο δώρο δεν πρόλαβε να ξεφύγει και αυτό ήταν δώρο του Δία , ήταν η κόρη του  η Ελπίδα που ήταν κλεισμένη και αυτή στο κουτί-πιθάρι Έτσι έμεινε μέσα στο πιθάρι για να δίνει κουράγιο, τέτοιο κουράγιο όμως όπως το ήθελαν εκείνοι , οι ηγέτες , οι θεοί.
Ποια είναι όμως η Ελπίδα και γιατί την δίνουν οι ισχυροί θεοί στους ανθρώπους ;                       Η Ελπίδα είναι , για τον άνθρωπο , το όνειρο ότι όλα θα φτιάξουν , όλα θα διορθωθούν, κάποτε θα γίνει το θαύμα , έτσι εκείνο που χρειάζεται από τον άνθρωπο είναι η εγκαρτέρηση και η υπομονή. Αυτό τον ρόλο παίζει στο θέατρο της ζωής του ανθρώπου η Ελπίδα και  είναι το έσχατο ανάχωμα πριν την εξέγερση του .
Οι ισχυροί θεοί – ηγέτες ξέρουν ότι οι θνητοί δεν πρέπει να φτάσουν στην απόγνωση. Γιατί η απόγνωση καθιστά τον άνθρωπο απρόβλεπτο, ανεξέλεγκτο και επομένως επικίνδυνο. Έτσι , λοιπόν, έστειλαν σαν δώρο στον άνθρωπο την Ελπίδα που είναι η κόρη της παραπλάνησης και η μητέρα της αυταπάτης.
Υ.Γ. Το κείμενο αυτό το έγραψα προκειμένου να ερμηνεύσω την υπερψηφίσει του Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές , μπορεί να είχε γεμίσει τον κόσμο ψέματα , μπορεί ο λαός να μην τον πίστευε για την 13η σύνταξη ή τον ένα νόμο που θα καταργούσε τα μνημόνια αλλά όμως  υπάκουσε στην παντοδύναμη κόρη του Δία , στην …… Ελπίδα .
                                                                                                        
                                                                                                             
frixos

Δεν υπάρχουν σχόλια: