Τρίτη 31 Μαΐου 2016




Ο Βόλφγκανγκ  Σόϊμπλε είχε πει στον Αμερικανό υπουργό οικονομικών  Τζακ Λιού, πέρση τον Ιούλιο λίγο πριν την συμφωνία  γέφυρα της 12ης Ιουλίου Ελλάδος – Τρόικας  , όταν αυτός επίμονα τον προέτρεπε να διαγράψει μέρος του Ελληνικού χρέους , ότι η Γερμανία θα αντάλλασε ευχαρίστως την Ελλάδα με το Πουέρτο Ρίκο . Είχε πει ακριβώς :“ Είναι έτοιμη η Γερμανία να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη , εφόσον οι ΗΠΑ θα δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου ”.                                                                                                                                                                                   
Το Πουέρτο Ρίκο , στο οποίο αναφέρθηκε ο Σόϊμπλε , είναι ένα φτωχό νησί το οποίο ανήκει στην επικράτεια των ΗΠΑ από το 1898 , ωστόσο οι κάτοικοί του έχουν αρνηθεί τρείς φορές με την ψήφο τους να αποτελέσουν μια νέα  πολιτεία των ΗΠΑ                                                                                                                                                                                         
Αφορμή , αυτών που είπε ο Σόϊμπλε ήταν , όταν πέρση τον Ιούλιο ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο  Αλέξανδρο Γκαρσία Παντίγια δήλωσε ότι το χρέος του νησιού που ανέρχεται σε 72 δις δολάρια , δεν μπορεί να αποπληρωθεί και πιθανότατα το Πουέρτο Ρίκο θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία .                                                                                                                                                                                         
 Η Ελληνική Ιστορία , κατά παραδοχή όλων των ιστορικών , δεν είναι μόνο η πλουσιοτέρα  του πλανήτη μας αλλά και  η πλέον διδακτική. Ο Έλληνας είναι ένα  φαινόμενο που όλοι οι ιστορικοί αποκαλούν … ως διαρκές υποκείμενο παραγωγής ιστορίας . Μέσα σε  σαράντα , πενήντα , εξήντα χρόνια , ο Ελληνικός λαός προσέθεσε , στο παγκόσμιο γίγνεσθαι , γεγονότα τέτοιας καθοριστικής σημασίας  που η επιστήμη μπορεί με άνεση να τα χαρακτηρίσει Ιστορικά μια που , εκτός των συνεπειών τους και του μεγέθους των , μπορούν οι ιστορικοί όχι μόνο να τα αφηγηθούν αλλά και να αναλύσουν. .                                                                                                                                                                          
 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την αφήγηση και την ανάλυση αυτού του πρόσφατου ιστορικού Ελληνικού γεγονότος , που πλαγίως μεν , αλλά με τόση απαξίωση και ειρωνεία , για την πατρίδα μας , αναφέρθηκε  ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών  .                                                                                                                                                                                                                                                                                     Όταν οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν το 1947 την πρόταση της μεγάλης αλεπούς , τουτέστιν της Μεγάλης Βρετανίας να επωμισθούν μια χώρα με τεράστια  στρατιωτικά , οικονομικά και πολιτικά προβλήματα , την Ελλάδα , ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος , ούτε το Κογκρέσο είχαν υπολογίσει τις συνέπειες . Έντρομοι όμως σε λίγο αντιλήφτηκαν ότι τόσο η οικονομική όσο και η στρατιωτική βοήθεια που αφειδώς άρχισαν να παρέχουν  στην Ελλάδα δεν αρκούσε για να αποτρέψει την πορεία της προς το κομμουνιστικό στρατόπεδο . Η έκθεση PAUL PORTER του 1947 αποκαλύπτει την δραματική κατάσταση που διαπίστωσαν οι  New dealers , οι άνθρωποι δηλαδή της τότε Αμερικανικής κυβέρνησης .                                                                               
Η λήξη του πολέμου βρήκε τους περισσότερους Έλληνες καταδιωκόμενους από την δεξιά και πολλές φορές και από την αριστερά , τους βρήκε με καμένα σπίτια    , ρακένδυτους , πεινασμένους , ανάπηρους από όπλα και μολυσματικές αρρώστιες ,  απαίδευτους και οι περισσότεροι από αυτούς να προσβλέπουν  στην εμπέδωση καθεστώτος Λαϊκής Δημοκρατίας ως μοναδική θεραπεία της δυστυχίας των ,  ενώ ότι αποτελούσε τον Ελληνικό αστικό κόσμο , οι επαγγελματίες πολιτικοί , οι έμποροι , οι βιομήχανοι , οι στρατιωτικοί , οι επιστήμονες συνέχιζαν να ζουν μέσα στην κυρίαρχη , της προ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  εποχής , παθογένεια τους …. την πάση δυνάμει  απομόνωση των κεντρώων και αριστερών πρώην Βενιζελικών και την με κάθε θυσία κυρίευση του κράτους με μοναδικό σκοπό τους διορισμούς , τα θαλασσοδάνεια , τις προμήθειες , τις αναθέσεις έργων Αδιαφορούσαν  για το ότι η διεθνής γεωπολιτική και κυρίως οικονομική σκηνή δεχόταν τεκτονικές αλλαγές , αλλαγές που τελικά οδήγησαν την Δυτική Ευρώπη στην οικονομία του σύγχρονου καπιταλισμού και  όλο τον κόσμο σε έναν νέο πρωτόγνωρο  πόλεμο στον ……. ψυχρό .                                                                                                                                        
Έτσι οι Αμερικανοί βρέθηκαν ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος ή θα δεχόταν την κομμουνιστικοποίηση της Ελλάδος , με καταλυτικές συνέπειες για τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα του Δυτικού κόσμου ή θα έθεταν υπό αυστηρή κηδεμονία το Ελληνικό στέμμα και την Ελληνική κυβέρνηση. Επέλεξαν το δεύτερο .Η δια αυτού του μέσου διάσωση της Ελλάδος , με την μερική δηλαδή κατάργηση της ανεξαρτησίας της ,  άνοιξε τον δρόμο στις ΗΠΑ σε σειρά παρόμοιων παρεμβατικών ενεργειών  παγκοσμίως . Δια της Ελληνικής εμπειρίας , η οποία τελικά τους έγινε και συνήθεια , οι Ηνωμένες Πολιτείες εφήρμοσαν μιαν νέα μορφή πολιτικής , την υποστήριξη , την υιοθέτηση , την κηδεμόνευση και τελικώς την καθοδήγηση των σκληρών αντικομμουνιστικών καθεστώτων παγκοσμίως . Η Ελλάδα παρέμεινε τελικά στην Δύση , τα κατάφερε .Όμως δεν τέλειωσε εδώ , από την μια  ο ανώριμος Ελληνικός λαός και από την άλλη ο παρασιτικός αστικός κόσμος της , συνέχισαν να αδιαφορούν για όλες τις αξίες του δυτικού κόσμου , παρακαταθήκη της Γαλλικής επανάστασης και του Προτενσταντισμού :  την αξιοκρατία , την σωστή οικονομική ανάπτυξη , την αναγνώριση  της επιχειρηματικότητας , την αναγνώριση του εμπορικού κέρδους , την κοινωνική  δικαιοσύνη , τους δημοκρατικούς θεσμούς.                                                                                                                                                                                  
 Το μοναδικό ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων είναι ένα πτυχίο πανεπιστημίου και μια θέση στο δημόσιο , όλα τα άλλα επιχειρήσεις , εμπόριο , ναυτιλία ,  χρειάζονται κόπους , ξενύχτια , τρεχάματα , αγώνες  . Προς τι όμως οι θυσίες και οι προσπάθειες  αφού όταν παραστεί ανάγκη βοηθείας θα παρέμβει η Δύση όπως το 1947.                                                                                                                        
 
Τι έχει παραμείνει άραγε από αυτό το προαναφερθέν ιστορικό γεγονός , εκτός από τον σαρκασμό και την ειρωνεία του Σόϊμπλε ; .                                                                                   
Καταρχήν το συμπέρασμα ότι η Ιστορία του Ελληνικού λαού  είναι διδακτική για όλους τους λαούς εκτός όμως από τον ίδιο .                                                                                                          

Τα κύρια πάντως βαρέα υπολείμματα των γεγονότων του 1947 ευδιάκριτα μάλιστα  μετά από εβδομήντα χρόνια , είναι για μεν τους Αμερικάνους  η αεροναυτική βάση της Σούδας και ο έντονος Αντιαμερικανισμός των Ελλήνων .Για δε την Ελλάδα μια παταγώδη οικονομική χρεοκοπία και μια νεοκομμουνιστική κυβέρνηση.     
  
                                                                                                               frixos 

Δεν υπάρχουν σχόλια: