Πέμπτη 1 Απριλίου 2010


ΠΩΣ ΕΞΩΘΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ……..

Ποιοι είναι οι όροι, ποιες είναι οι ψυχολογικές σου συνθήκες ,όταν επιλέγεις με ελεύθερη βούληση , να πεις ναι στην είσοδο σου σε μια χειρότερη , ή στην καλύτερη περίπτωση , αβέβαιη μορφή ζωής ; .
Για να λειτουργήσει μια τέτοια αντιφατική εκ πρώτης όψεως παράδοξη πάντως κατάσταση ένας είναι ο κυρίαρχος λόγος, η απόγνωση του να λες : << ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ! >>. Η κλινική ψυχολογία το χαρακτηρίζει ως σύνδρομο Τ.Ι.Ν.Α ( There Is No Altermative ).
Από την φύση του αυτό το σύνδρομο είναι παγιδευτικό και τελικά εξόχως ασύμφορο για τον αποφασίζοντα ,αποτελεί ταυτόχρονα όμως ισχυρό μέσο ως επιβολή για την αποδοχή ,χωρίς δεύτερη σκέψη , χωρίς ίχνος λογικής , της δυσμενούς νέας αβέβαιης κατάστασης .
Ενδέχεται όμως να μην λύνει αλλά να επιτείνει το αδιέξοδο . Πως να στραφείς εναντίον του εαυτού σου επειδή << δεν γίνεται αλλιώς >> παίζοντας με την αβεβαιότητα για μια νέα ανεξέλεγκτη ζωή, με την ελεύθερη μάλιστα βούληση σου; . Πως στο άμεσο μέλλον θα αποφύγεις την απογοήτευση της αυτοκριτικής σου και την πικρία για μια αυτοκαταστροφική τελικά επιλογή ;.
Όμως υπάρχει λύση , η κλινική ψυχολογία μας διδάσκει ότι και μόνο η παράσταση ( έστω και αν είναι ψευδαισθησιακή ) ότι , ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ , έχει μια ψυχοθεραπευτική λειτουργία . Στο έργο του Ingmar Bergman ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ( 1980 ) στην τελευταία ζοφερή σκηνή ο παγιδευμένος ψυχικά πρωταγωνιστής επαναλαμβάνει μονότονα για να δηλώσει την συντριβή του το : ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ !. Και δηλώνει συντριβή γιατί δεν υπάρχει ισορροπημένη ψυχική ζωή χωρίς προοπτική !.
Όχι λοιπόν , με σύμμαχους την λογική σκέψη και τον απαιτούμενο κατά περίπτωση χρόνο , θα αναζητήσεις με επιμονή εκείνη την πόρτα που θα σε οδηγήσει στην σωστή επιλογή και τότε θα ανακαλύψεις με έκπληξη ότι όλοι οι δρόμοι ΔΕΝ ήταν κλειστοί !.
Σ.Σ. Η πρώτη χρήση του Τ.Ι.Ν.Α ( Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ) έγινε από τον Herbert Spenser ,φιλόσοφο του 19ου αιώνα και ήταν επίσης το σύνθημα που με αυτό η Margaret Thatcher οδήγησε την Αγγλία και τον λαό της στην οικονομική και κυρίως στην κοινωνική καταστροφή . Τ.Ι.Ν.Α επίσης είναι και ο τίτλος του βιβλίου της αυτοβιογραφίας της .

01/04/2010
Pappous Lefterakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: