Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016




    Ο  ΕΝ.Φ.Ι.Α , Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ  Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ  

“Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του κράτους.  Συνταγμα αρθρο 17

ΕΝ.Φ.Ι.Α.                                                                                                                                                                     Φέτος είναι το έβδομο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν έναν φόρο που ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας τους. Και τούτο για τον εξής απλό λόγο . Μετά το 2009 οι εμπορικές αξίες των ακινήτων κατέρρευσαν . Όμως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α υπολογίζεται – παρανόμως - με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.                                                                             
Έτσι καλούνται τώρα οι ιδιοκτήτες εν έτει 2016 να πληρώσουν όχι μόνο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αλλά κυρίως και τον συμπληρωματικό φόρο , που φέτος θα υπολογίζεται  στο τμήμα της  πάνω των 200.000 €  περιουσίας , η οποία αξία στις περισσότερες περιπτώσεις , δεν υπάρχει πια , είναι πλασματική, και τούτο γιατί τα ακίνητα έχουν απολέσει , από το 2009, πάνω από το 60% της αξίας τους .   Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο αντισυνταγματικά αλλά και παράνομα .                                                    
Νόμος 1882/ 2090 : Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ή μειώνονται ποσοστιαία ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία των ακινήτων. Οι τιμές αναπροσαρμόζονται το βραδύτερο ανά διετία.                                                         
Υπό αυτές τις εξωφρενικές χρεώσεις πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά που τους βεβαιώνονται, έτσι αναγκάζονται , προκειμένου να πληρώσουν αυτούς τους παράλογους φόρους , να πουλήσουν, κανείς δεν αγοράζει οπότε η κτηματαγορά καταρρέει και μαζί με αυτήν καταρρέουν και ιδιοκτήτες . Η παραβίαση του συντάγματος είναι κραυγαλέα και η αντικειμενική αξία επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι παράνομος .                                                           
Το τραγικό  είναι ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βαθιά θρησκευόμενος  χριστιανός ορθόδοξος ,  νομικός και συνταγματολόγος , καμία όμως από αυτές τις ιδιότητες δεν τον ανάγκασαν να παρέμβει για να δώσει ένα τέλος στην αδικία , στην παράβαση του Συντάγματος και στην παρανομία των μικρών μπολσεβίκων .                                                                                                                                                                     
ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ                                                                                                                                                                           Στα ευνομούμενα κράτη ισχύουν και εφαρμόζονται τρείς θεμελιώδεις αρχές  που διασφαλίζουν , κατά τρόπο ισόνομο ,τις οικονομικές σχέσεις των πολιτών.                                                                                                                                                                                
 1η αρχή . Η Ασφάλεια των συμβάσεων .                                                                                                   
2η .αρχή. Η Ασφάλεια των συναλλαγών                                                                                                    
3η .αρχή. Η Ασφάλεια του δικαίου .                                                                                                                
 Στην Ελλάδα παρότι και οι τρείς παραπάνω αρχές είναι κατοχυρωμένες στο σύνταγμα , αυτές δεν τηρούνται. Αν και οι ιδιωτικές συμβάσεις παραβιάζονται συστηματικά , ο νόμος όχι μόνο δεν προβλέπει αλλά και δεν επιτρέπει αυτόματες κυρώσεις σε όσους κατάφωρα παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα.                           
Το πλέον παράδοξο που συμβαίνει στην χώρα μας  είναι ότι ο νόμος κατισχύει των  όρων που συμφωνούνται στα ιδιωτικά συμφωνητικά.                                                   
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης συνεπούς κρατικής εφαρμογής των παραπάνω τριών αρχών είναι τα μισθωτήρια ακινήτων.                                                                       
Στο ιδιωτικό συμβόλαιο μπορεί να συμφωνούν οι συμβαλλόμενοι την χρονική διάρκεια της μίσθωσης , αλλά ο μισθωτής , κατά ένα πρωτότυπο ελληνικό τρόπο , έχει όλη την ευχέρεια να την λύσει  χωρίς συνέπειες  όποτε θέλει , όχι όμως και ο εκμισθωτής .                                                                                                                                                        

Ο μισθωτής μπορεί να μην καταβάλλει επί μήνες το συνομολογούμενο μίσθωμα, αλλά στην χώρα μας , ο εκμισθωτής δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να επιβάλλει τα συμφωνηθέντα .                                                                                                                     
Η διαδικασία έξωσης κοστίζει τόσο πολύ στον εκμισθωτή και είναι τόσο χρονοβόρα , ώστε είναι αποτρεπτική . Άλλες πιθανότητες να εισπράξει τελικά ο εκμισθωτής τα συμφωνηθέντα , αλλά μη καταβληθέντα ενοίκια , είναι μηδαμινές ως ανύπαρκτες .                                                                                                                                                   
 Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η έξωση του κακοπληρωτή γίνεται αυτόματα.                                  
Στην Βρετανία λχ. δεν απαιτείται δικαστική απόφαση. Αν δεν τηρηθούν οι όροι του μισθωτηρίου , ως προς την έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων, ο εκμισθωτής αναθέτει απευθείας στον δικαστικό επιμελητή την εκτέλεση της έξωσης και αυτή συντελείται εντός ολίγων ημερών.                                                                                                                                                          
Στην Ελλάδα η έλλειψη διαδικασιών που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των συμβαλλομένων στις μισθώσεις έχουν γίνει η αιτία να επινοηθούν από το κράτος παράλογες διαδικασίες . Μια εξ αυτών είναι η , μοναδική σε όλη την Ευρώπη , δυνατότης εκχωρήσεως στο Ελληνικό δημόσιο των μη εισπραχθέντων ενοικίων , ώστε να μην φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης για κάτι που δεν εισέπραξε . Το παραπάνω μέτρο δεν ελήφθη από ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους για τα δικαιώματα των εκμισθωτών . Αυτό που ενδιαφέρει  το κράτος είναι να μην θίγονται τα δικά του συμφέροντα.  Έτσι αν ένας κακοπληρωτής δεν πληρώνει τα ενοίκια , αντί το κράτος να εξασφαλίζει την εφαρμογή  της αρχής της ασφάλειας των συμβάσεων και να διευκολύνει την έξωση, θέλει απλώς να κατοχυρώσει ότι το ίδιο θα εισπράξει οπωσδήποτε τον αναλογούντα φόρο. Αυτά τα τραγελαφικά είδαν τα μέλη της τρόικα ή μάλλον του κουαρτέτο κατά την διάρκεια των ελέγχων  και τρελάθηκαν, το πρώτο που ερώτησαν τον υπουργό Αλεξιάδη ήταν ποιος τα σοφίστηκε όλα αυτά ; Στην συνέχεια απαίτησαν από τον αμήχανο υπουργό οικονομίας την κατάργησή των και την λήψη νομοθετικών μέτρων που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των συμβαλλομένων . Κατά αρχήν ο υπουργός συμφώνησε , τι άλλο να έκανε ; Έτσι το ίδιο απόγευμα ανήγγειλε στους δημοσιογράφους , ότι το μέτρο της εκχώρησης καταργείται .                                                        
 Όμως μετά από μερικές ημέρες και κατόπιν ωρίμου σκέψεως και  θεωρώντας ότι η διατήρηση όχι μόνο του ΕΝ.Φ.Ι.Α αλλά και του υπάρχοντος  κρυπτοσοσιαλιστικού δικαίου στην Ελλάδα είναι δύο σημαντικά ταξικά  όπλα που συμβάλλουν  στην αποτροπή των προσπαθειών της αστικής τάξης για την άνοδο της στην εξουσία , ο υπουργός  δήλωσε στα ΜΜΕ ότι το μέτρο εκχωρήσεως  δεν καταργείται μεν ρητώς, - αυτό για το πόπολο, για την ψήφο του-,  αλλά θα ισχύει με τέτοιους όρους και  προϋποθέσεις ,  που θα είναι σαν να καταργείται, -αυτό για το κουαρτέτο , για τα 80 δις- .                                                                                                                                     

Μπορεί λοιπόν να μην χάσαμε θεωρητικά το μέτρο της εκχώρησης  , χάσαμε όμως πραγματικά το μέτρο της σοβαρότητά μας.  
                                                                                                      frixos           

Δεν υπάρχουν σχόλια: