Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η επέλαση της "Όμικρον" και ο μοναχικός άνθρωπος … ……...

 



 

Τι πρέπει να κάνει ένας μοναχικός άνθρωπος σε περίπτωση που μολυνθεί από την "Όμικρον"

 Προφανώς να παραμείνει μακριά από άλλους ανθρώπους για να μην τους κολλήσει. 

Πως θα φροντίσει τον εαυτό του.

Με τη νέα παραλλαγή της πανδημίας «Όμικρον», πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και μπορούν να περάσουν την μόλυνση της   “Όμικρον” στο σπίτι τους. 

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι  συμφωνούν ότι μπορούν οι μολυσμένοι να παραμείνουν στο σπίτι τους, όμως επιστήμονές κοινωνιολόγοι τους συμβουλεύουν να μην παραμείνουν σιωπηλοί και απομονωμένοι. 

Αν διαπιστώσουν ότι έχουν μολυνθεί πρέπει να ενημερώσουν τους συγγενείς και φίλους τους, δεν θα μπορούν βέβαια να τους επισκεφτούν, μπορούν όμως να τους βοηθήσουν αφήνοντάς τους φάρμακα και φαγητό στην πόρτα τους ή έστω παίρνοντάς τους τηλέφωνο για να μάθουν πώς είναι, το πρώτο θα τους στηρίξει στις άμεσες ανάγκες τους και το δεύτερο θα τους δώσει κουράγιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα. 

Τα πρώτα κύρια συμπτώματα, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την μετάλλαξη “Δέλτα”, ήταν:  

– Επίμονος βήχας
– Πυρετός
– Απώλεια ή αλλαγή όσφρησης και γεύσης

Τώρα όμως Βρετανοί ειδικοί ερευνητές, που συγκέντρωσαν πληροφορίες από εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένους Βρετανούς ασθενείς με την μετάλλαξη “Όμικρον”, αναφέρουν ότι τα πέντε πλέον συχνότερα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι παρόμοια με εκείνα του απλού κρυολογήματος: 

– Καταρροή 
– Πονοκέφαλος
– Κόπωση (ήπια ή έντονη) 
– Φτέρνισμα
– Πονόλαιμος 

 Οι συμβουλές των ειδικών για την αντιμετώπιση της "Όμικρον"

Εάν αισθάνεστε καταπονημένοι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα. Ειδικότερα, θα πρέπει να ξεκουράζεστε πολύ, να πίνετε άφθονο νερό και να παίρνετε παρακεταμόλη ή ibuprofen, όχι όμως ασπιρίνη. 

Εάν τα αντιβηχικά δεν σας κάνουν τίποτα, για να αντιμετωπίσετε τον βήχα, προσπαθήστε να ξαπλώνετε στα πλάγια και όχι  ανάσκελα. 

Αν έχετε δυσκολίες στην αναπνοή, βοηθάει περισσότερο να είστε καθιστοί παρά ξαπλωμένοι. 

Υπάρχει μια συσκευή που ονομάζεται «Παλμικό οξύμετρο», το οποίο εφαρμόζεται στο δάχτυλο και μπορεί να ελέγχει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας. Εάν τα επίπεδα σας είναι χαμηλά ίσως αυτό να είναι σημάδι ότι η υγεία σας επιδεινώνεται και πρέπει να προετοιμάζεστε για το νοσοκομείο. 

Στη Βρετανία, οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να καλέσουν νοσοκομειακό ή να πάνε οι ίδιοι στα επείγοντα, στις εξής περιπτώσεις: 

– Εάν οι ασθενείς έχουν τόση δυσκολία στην αναπνοή που δεν μπορούν καν να αρθρώσουν μικρές προτάσεις, ενώ ξεκουράζονται 
– Εάν η αναπνοή τους επιδεινωθεί ξαφνικά 
– Εάν κάνουν αιμόπτυση 
– Εάν κρυώνουν, ιδρώνουν και είναι χλωμοί
– Εάν έχουν κοκκινίλες που μοιάζουν σαν μικρές μελανιές ή αιμορραγία κάτω από το δέρμα και δεν φαίνονται πιο θολές αν τοποθετήσουν κάτι γυάλινο από πάνω
– Εάν καταρρεύσουν ή λιποθυμήσουν 
– Εάν έχουν σταματήσει την ούρηση ή ουρούν λιγότερο από ό,τι συνήθως 

Πηγή : Τα επιστημονικά στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα του BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια: