Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Υπάρχει ακόμα δικαστής στην Washington...........

 







Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε αθώος ενώπιον της δικαστού Moxila Upadhyaya σχετικά με τις τέσσερις ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τις προσπάθειες του να ανατρέψει με πραξικόπημα, το δυσμενές για αυτόν εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Κατά την διαδικασία, η δικαστής Moxila Upadhyaya είπε ότι δεν ζητά την προσωποκράτηση του τέως προέδρου, επιβάλλοντας ωστόσο όρους για τη συνεχιζόμενη ελευθερία του. 

Ο Trump θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί αυστηρά τόσο την ομοσπονδιακή όσο και την πολιτειακή νομοθεσία των ΗΠΑ, θα είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου όταν κληθεί και να υπογράψει την χρηματική εγγύηση. 

Απαγορεύεται επίσης να επικοινωνεί με τους μάρτυρες της υπόθεσης, εκτός και αν αυτό γίνει μέσω δικηγόρων.  

Η δικαστής κάλεσε με αυστηρό ύφος τον Trump, τον κατά δική του ομολογία φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ερντογάν, να προσέξει να μην παραβιάσει κανέναν όρο της αναστολής. «Ακούστε με προσεκτικά κύριε: αν παραβιάσετε όσα συζητήσαμε εδώ, θα εκδώσω ένταλμα για τη σύλληψή σας και οι όροι της αναστολής σας θα αρθούν. Θα μπορώ τότε να διατάξω την κράτησή σας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, να καταδικασθείτε σε αυστηρότερη ποινή και να υποστείτε νέα δίωξη για περιφρόνηση αποφάσεων δικαστηρίου», είπε η δικαστής Upadhyaya. Ο Trump έγνεψε καταφατικά  σιωπηλός, χωρίς να την κοιτάξει. 


Όταν αρχίσει η επιλογή των ενόρκων για τη δίκη του Trump, για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, η υπερασπιστική του ομάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολο έργο στην επιλογή ενόρκων. Η Washington DC  ψηφίζει Δημοκρατικούς με μεγάλη διαφορά, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό δικηγόρων στις ΗΠΑ, η αναλογία είναι  ένας δικηγόρος  σε κάθε 40 κατοίκους.


Υ.Γ. Εμείς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, θα κοιμόμαστε ανάλαφρα κάθε βράδυ, μόνο όταν και όσο θα υπάρχον δικαστές στην Washington και στις Bruxelles και αυτό επειδή η αχαλίνωτη κλίση προς την αδικία, τον αυταρχισμό και την βία κάθε δυνατού, κάνει απαραίτητη σε κάθε στιγμή της ζωής μας, την παρουσία της δικαιοσύνης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: