Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΠΡΙΝ 141 ΧΡΟΝΙΑ .....

 

“Ο θάνατος αυτού του ανθρώπου είναι μία τεράστια απώλεια τόσο για το μαχητικό προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής, όσο και για την επιστήμη της ιστορίας. Το κενό που άφησε η αναχώρηση αυτού του πανίσχυρου πνεύματος θα γίνει πολύ σύντομα αισθητό. Το όνομά του θα αντέξει στους αιώνες, το ίδιο και το έργο του!” Αυτά είπε στον επικήδειο του Καρλ Μαρξ στις 17 Μαρτίου 1883 στα αγγλικά, ο Φρίντριχ Ένγκελς, στον ενταφιασμό παρόντες ήταν οκτώ φίλοι του Μαρξ καθώς και οι δύο κόρες του. Εκατό χρόνια μετά, το 1983,  οι New York Times έγραφαν “έντεκα άτομα στην κηδεία του και σήμερα ο μισός πληθυσμός του κόσμου κυβερνάται στο όνομά του”

Πέθανε σχεδόν… ξεχασμένος. Αλλά το έργο και οι ιδέες του έζησαν.

Ο Μαρξ, παρόλο που ήταν ο μεγαλύτερος επικριτής της ιδιοκτησίας, είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης στο, ιδιωτικών συμφερόντων,  νεκροταφείο του Λονδίνου Highgate Cemetary όπου και βρίσκεται ο τάφος του. 

Ας επιστρέψουμε όμως στην ημέρα της κηδείας, ήταν σαν σήμερα, 17 Μαρτίου 1883 όταν ο Καρλ Μαρξ οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο Highgate του Λονδίνου. Εκεί αναπαυόταν και η σύζυγός του, που είχε πεθάνει 15 μήνες νωρίτερα.

Η κηδεία του ήταν μία τελετή  σύντομη και λιτή. Δίπλα στο φέρετρο ήταν δύο στεφάνια με κόκκινες κορδέλες από τη συντακτική επιτροπή του Sozialdemokrat και την ένωση London Communist Workers’ Educational Society.

Το 1956, τοποθετήθηκε πάνω από τον τάφο μία μπρούτζινη προτομή,  την οποία φιλοτέχνησε ο Λόρενς Μπράντσο και χρηματοδότησε ο Χάρι Πολίτ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Στο μπροστινό μέρος είναι χαραγμένη η φράση «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

O Μαρξ ήταν πρωτίστως επαναστάτης. Η πραγματική του αποστολή, σαν πνευματικός άνθρωπος, ήταν να συμβάλει, με το φιλοσοφικό κυρίως έργο του, στην ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας και των κρατικών θεσμών που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε και κυρίως  προσβλέπει στην απελευθέρωση του προλεταριάτου.

Σήμερα μια επίσκεψη στον τάφο του Καρλ Μαρξ, του γνωστού αντικαπιταλιστή,  επαναστάτη και φιλόσοφου έχει είσοδο ...... 5 €.

Υ.Γ.  Αν και στην κηδεία του παρευρέθηκαν μόλις έντεκα άτομα, πέθανε αγαπητός και θρηνήθηκε από εκατομμύρια εργάτες, από τα ορυχεία της Σιβηρίας μέχρι τα χρυσωρυχεία της Καλιφόρνιας και σε όλα τα εργοστάσια  της Ευρώπης και της Αμερικής και αν και μπορεί να είχε πολλούς αντιπάλους, δεν είχε ούτε έναν προσωπικό εχθρό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: