Πέμπτη 8 Απριλίου 2010


NERO CLAUDIUS CAESAR AUGUSTUS GERMANICUS….
37-68 μ.Χ

Ο Νέρων υπήρξε ένας από τους τρείς πιο μορφωμένους Ρωμαίους αυτοκράτορες(Μάρκος Αυρήλιος Αντώνινος 121-180 μ.Χ και Φλαβιος Κλαυδιος Ιουλιανός 331-363 μ.Χ οι άλλοι δύο). Κυβέρνησε 14 χρόνια την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ,αγαπούσε τον λαό του, τους πτωχούς και τους δούλους και αφιέρωσε την ζωή του και την περιουσία του σ’ αυτούς. Πήρε οικονομικά μέτρα υπέρ του λαού, έδωσε δωρεάν στον λαό παιδεία. ζώα, πλοία, εκτάσεις γης κλπ., με την μορφή κλήρωσης .Αφαίρεσε από τους άρχοντες το δικαίωμα ζωής και θανάτου επί των σκλάβων και έδωσε το δικαίωμα στους σκλάβους να κάνουν αγωγές κατά των αρχόντων τους αν τους κακομεταχειρίζοντο. Απαγόρευσε να σκοτώνουν κατά τις μονομαχίες ακόμα και καταδικασμένους σε θάνατο. Ήταν ο Νέρων ,που για πρώτη φορά στον κόσμο ,θα κάνει απογραφή πληθυσμού .
Όταν επισκέφθηκε την Κόρινθο το 67 μ.Χ, έδωσε στην Νότιο Ελλάδα ανεξαρτησία και απάλλαξε τους κατοίκους από όλους τους φόρους. Τότε ήταν που είπε : << Άχ..να μην ζούσα στους χρόνους ακμής της Ελλάδας >> .
Λογικό λοιπόν ήταν μετά από τόσα ...... εγκλήματα που έκανε (χρειάζονται πολλές σελίδες για όλα τα μέτρα υπέρ των Ελλήνων, υπέρ των πτωχών, των δούλων και της παιδείας) να ξεσηκώσει την οργή των ευγενών, της Συγκλήτου και κυρίως των οπαδών του Σαούλ-Παύλου. Άρχισαν να τον κατηγορούν ως φιλέλληνα. Τον αποκαλούσαν Graeculus (Μικρό Έλληνα) .Ήταν, για τους εβραϊκής τότε καταγωγής χριστιανούς ,το πιο βαρύ αμάρτημα για έναν άνθρωπο της εποχής εκείνης και ταυτόχρονα εγκληματικό για έναν αξιωματούχο. Τον κατηγορούν ότι του αρέσουν οι τιμές, ή φύση ,το τρέξιμο με τα άλογα , η ποίηση , το τραγούδι,το θέατρο και κυρίως ότι δεν έκανε κανένα κατακτητικό πόλεμο. Αυτές τις κατηγορίες βρήκαν και διέδωσαν αργότερα με τόσο μίσος σε όλον τον κόσμο , τον 20ο αιώνα ,οι εβραϊκής καταγωγής , παραγωγοί ταινιών του Hollywood .
Οργάνωσαν οκτώ συνομωσίες για την ανατροπή του, από τις οποίες οι επτά απέτυχαν γιατί τον στήριζαν οι πτωχοί και οι απελεύθεροι (οι δούλοι που απελευθέρωσε).Οπότε σοφίστηκαν το κάψιμο της Ρώμης και το φόρτωσαν στον Νέρωνα για να στρέψουν τον λαό εναντίον του.
Ενώ βρισκόταν στο Άντιο, την γενέτειρά του την οποία υπεραγαπούσε, 50χλμ. μακριά από την Ρώμη , μεγάλη απόσταση για την εποχή εκείνη, ξεσπά φωτιά στην Ρώμη τέλος Μαρτίου του 64 μ.Χ. Ο Νέρωνας ειδοποιήθηκε μόλις την τέταρτη ημέρα οπότε είχε ήδη καεί η μισή Ρώμη. Τον ειδοποίησε κάποιος απελεύθερος δούλος που κατάφερε να ξεφύγει από τα μπλόκα που είχαν στήσει μεταξύ Ρώμης και Αντίου οι συνομώτες που ήθελαν να εμποδίσουν την πληροφόρηση του Νέρωνα. Αυτό το παραδέχονται ακόμα και οι εχθροί του ιστορικοί Τάκιτος και Σουητώνιος.
Μόλις έφτασε ο Νέρωνας στην Ρώμη, οι δικοί του πήραν θάρρος και έτρεξαν και συνέλαβαν αρκετούς με πυρσούς στα χέρια που έβαζαν φωτιά. Αφού σταμάτησε την φωτιά, άρχισε ο ίδιος τις ανακρίσεις και έφθασε σε απόγνωση όταν διαπίστωσε ότι οι συλληφθέντες ήσαν οργανωμένοι οπαδοί του Σενέκα και του φαρισαίου Σαούλ-Παύλου ,όπως γράφει ο Αμπελέην.
Ο Σενέκας ήταν δάσκαλος του Νέρωνα και τον υπεραγαπούσε. Αυτό τον συγκλόνισε τόσο πολύ που όταν βεβαιώθηκε πλήρως για την ενοχή του, άλλαξε ο χαρακτήρας του.
Αυτό εκμεταλλεύτηκαν μερικοί για να τον αποκαλέσουν παράφρονα . Τιμώρησε σκληρά τους συλληφθέντες με τους αναμμένους πυρσούς ,οπαδούς του Σενέκα και του Σαούλ- Παύλου και μετά από ένα χρόνο που τελείωσαν οι ανακρίσεις κάλεσε τον Σενέκα και του παρουσίασε όλες τις αποδείξεις της ενοχής του για το κάψιμο της Ρώμης . Μετά από αυτό ο Σενέκας αυτοκτόνησε. Ο Παύλος -Σαούλ το έσκασε στην Ιωνία και εκεί συνελήφθη δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Σενέκα. Μεταφέρθηκε στην Ρώμη για να δικασθεί .Κανείς όμως ιστορικός δεν γράφει για το τέλος του, παρά μόνον οι εβραϊκής καταγωγής χριστιανοί, έχουν γράψει την δική τους εκδοχή για να τον προβάλουν ως Μέγα.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας για την μεγάλη φωτιά ,λίγο πριν κάψουν την Ρώμη, ο Σαούλ-Παύλος επισκέφτηκε στην Ισπανία (κατ΄ εντολή του Σενέκα) τον κυβερνήτη της και μετέπειτα αυτοκράτορα Galba γιατί έπρεπε να ξεσηκωθούν οι επαρχίες για την ανατροπή του Νέρωνα. Το ταξίδι αυτό το επιβεβαιώνουν και οι : Αθανάσιος, Επιφάνιος και ο Ιωάννης Χρυσόστομος.
Όταν ο Galba το 68μ.Χ. ανατρέπει τον Νέρωνα, εκείνος αυτοκτονεί σε ηλικία 32 ετών. Σε άλλες περιπτώσεις την σορό του έκπτωτου αυτοκράτορα την πετούσαν ή την ενταφίαζαν χωρίς τιμές, τον Νέρωνα όμως δεν τόλμησαν να τον περιφρονήσουν ούτε νεκρό γιατί φοβήθηκαν την οργή του λαού. Του έκαναν μεγαλοπρεπέστατη κηδεία η οποία κόστισε κατά τον Σουητώνιο 200.000 σισέρτια, Τεράστιο ποσό για την εποχή.
Για να δείξει η Συγκλητος στον λαό ότι τον σέβοταν ,του κάλυψαν την κόμη με χρυσό στεφάνι και το σώμα με λευκή χρυσοκέντητη χλαμύδα . Άν είχε κάψει ο Νέρωνας την Ρώμη ο λαός θα το γνώριζε και θα ικανοποιείτο για τον χαμό του, έτσι η Σύγκλητος δεν θα αναγκαζόταν να παίξει τέτοιο θέατρο. Ο Νερων όχι μόνο δεν έκαψε την Ρώμη ,αλλά για έναν ολόκληρο χρόνο μετά την φωτιά ,άνοιξε τους αυτοκρατορικούς κήπους και σε σκηνές εγκατέστησε και συντηρούσε με δικά του χρήματα τους πεινασμένους και άστεγους πυρόπληκτους Ρωμαίους!.
Όπως γράφει ο Σουητώνιος, επί χρόνια και χρόνια οι απλοί πολίτες της Ρώμης πήγαιναν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και στόλιζαν με λουλούδια τον τάφο του Νέρωνα. Συγκρίνατε τώρα την αλήθεια με όλα αυτά που μας έχουν μάθει για τον Νέρωνα και αν μπορείτε σκεφτείτε και άλλους ηγέτες που στόλιζε τον τάφο τους ο λαός με λουλούδια αυθόρμητα και για πολλά χρόνια.

Το παρακάτω είναι το ακριβές κείμενο του λόγου πού εκφώνησε ό Νέρωνας στά 'Ίσθμια στις 28 Νοεμβρίου του 67 μ.Χ., διά του οποίου ή Ελλάδα γίνονταν ελεύθερη και απαλλάσσονταν άπό κάθε φόρο.
((Χαραγμένο σε μάρμαρο ευθύς μετά τήν εκφώνηση του λόγου, είναι τό αυθεντικότερο σέ ελληνική γλώσσα)


“Απροσδόκητον ύμείν, άνδρες έλληνες, δωρεάν, ει και μηδέν της έμής μεγαλοφροσύνης άνέλπιστον χαρίζομαι τοσαύτην όσην ουκ έχωρήσατε αίτήσασθαι: πάντες οί τήν Άχαΐαν και τήν έως νυν Πελοπόννησον κατοικούντες έλληνες λάβετ' έλευθερίαν άνεισφορίαν, ην ούδ' εν τοις εύτυχεστάτοις υμών πάντες χρόνοις έσχετε - ή γάρ άλλοτρίοις ή άλλήλοις έδουλεύσατε. Είθε μεν ούν άκμαζούσης της Ελλάδος παρειχόμην ταύτην τήν δωρεάν, ίνα μου πλείονες άπολαύωσι της χάριτος - διό και μέμφομαι τον αιώνα προδαπανήσαντά μου τό μέγεθος της χάριτος. Και νυν ου δι' έλεον υμάς, άλλα δι' εύνοιαν ευεργέτου, αμείβομαι δέ τους θεούς υμών, ών και διά γης και διά θαλάττης αεί μοι προνόου μένων πεπείραμαι, ότι μοι τηλικαύτα εύεργετείν παρέσχον. Πόλεις μέν γάρ και άλλοι ήλευθέρωσαν ηγεμόνες, Νέρων δέ όλην έπαρχείαν.»
*
Μετάφραση. « Δωρεάν απροσδόκητη για σας Έλληνες . Εσείς όλοι, Έλληνες, που κατοικείτε την Αχαία, ονομαζόμενη ως τώρα Πελοπόννησο, δεχθείτε μαζί με την απαλλαγή από τους φόρους, την ελευθερία που στις πιο ευτυχισμένες μέρες της ιστορίας σας δεν κατείχατε ποτέ όλοι μαζί, σεις που υπήρξατε σκλάβοι των ξένων ή οι μεν των δε. Αχ, να μη ζούσα στους χρόνους ακμής της Ελλάδας, να'δινα αυτό το διέξοδο στις διαθέσεις μου για να απολαύσω έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων !. Δε συγχωρώ το χρόνο που ελάττωσε το μεγαλείο ενός τέτοιου αγαθού...Αλλά προσπέφτω στους Θεούς που πάντα με προστάτεψαν στη γη και τη θάλασσα, να μου δώσουν παρ' όλα αυτά την ευκαιρία να το πραγματοποιήσω. Άλλοι ηγεμόνες έδωσαν σε πόλεις την ελευθερία τους...Ο Νέρων, την αποδίδει σε μία ολόκληρη επαρχία.»


Η ΔΙΩΡΙΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΡΩΝ
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή , ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. και ο Καλιγούλας το 37 μ.Χ. έκαναν σχέδια τομής του Ισθμού , τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους .
Στα σχέδια αυτά βασίσθηκε ο Νέρωνας όταν αποφάσισε το 66 μ.Χ. να πραγματοποιήσει το έργο .
Οι εργασίες άρχισαν το 67 μ.Χ. και από τις δύο άκρες (Κορινθιακό - Σαρωνικό) , και χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες εργάτες . Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ίδιος ο αυτοκράτορας στις 28 Νοεμβρίου , δίδοντας το πρώτο χτύπημα στη γή του Ισθμού με χρυσή αξίνα . Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μ. , σταμάτησαν όμως , όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει το κίνημα του στρατηγού Galba .
Τελικά με το θάνατο του Νέρωνα - συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του στην Ρώμη - το έργο εγκαταλείφθηκε .
Το πόσο σοβαρή και επιστημονικώς άρτια ήταν η προσπάθεια του Νέρωνα φαίνεται και από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας , στους νεότερους χρόνους , βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους το καθένα 10 μέτρων και διάφοροι τάφροι της εποχής του , στο ίδιο σημείο που τελικά έγινε η διώρυγα .


Σ.Σ : Πότε αλήθεια οι Έλληνες ιστορικοί, μακριά από συμφέρονα , εξαρτήσεις και επηρεασμούς, θα κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους, υπηρετώντας την επιστήμη τους και την αλήθεια; .
Πότε θα βρουν και θα καταγράψουν τις ευθύνες όλων και για όλα, για να μάθει επι τέλους η νέα γενιά πώς ο Ελληνισμός έφθασε εδώ που έφθασε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: