Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012                                                          * ΒΙΟΛΟΓΙΑ                                                                                                                      Η                                                 
          Όταν η επιστήμη του μέλλοντος στηρίζει τις κοινωνικές συμβάσεις  του παρελθόντος

Νέες βιολογικές  έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν διαφορές. Ερευνητες  πανεπιστημίων , κυρίως στον αγγλοσαξωνικό κόσμο , διαπιστώνουν ότι υπάρχουν διαφορές στην πυκνότητα των συνάψεων που συνδέουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στις τρόπο σκέψης των δύο φύλων. Ακόμα και όταν επιδεικνύουν το ίδιο επίπεδο εξυπνάδας, δύο άτομα διαφορετικού φύλου συχνά ξεχωρίζουν σε διαφορετικές νοητικές λειτουργίες , π.χ. οι άνδρες υπερτερούν στην αντίληψη του χώρου και οι γυναίκες στη λεκτική μνήμη.
Οι βιολόγοι "νευροεπιστήμονες" εξετάζουν συνεχώς εγκεφάλους αναζητώντας δομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως μολονότι έχει βρεθεί ότι το μέγεθος του εγκεφάλου και η πυκνότητα των νευρώνων διαφέρουν στα δύο φύλα, οι διαφορές αυτές δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τις διαφορές στις νοητικές λειτουργίες. Ερευνητές του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης με επικεφαλή τον καθηγητη Χαβιέ Ντε Φελίπε κατάφεραν να μετρήσουν τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο, αναλύοντας υγιή ιστό από την περιοχή του αριστερού κροταφικού φλοιού , που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες, τεσσάρων ανδρών και τεσσάρων γυναικών , ο οποίος αφαιρέθηκε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε χειρουργική επέμβαση. Οι άνδρες βρέθηκαν με περισσότερες συνάψεις μέχρι και 52% ανά εγκεφαλικό  στρώμα σε σχέση με τις γυναίκες.
Η συνέπεια αυτής της διαφοράς είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά οι ίδιοι Ισπανοί ερευνητές  δήλωσαν πως είναι πιθανό πως σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές οι συνάψεις των γυναικών να είναι, αντίστροφα, περισσότερες από αυτές των ανδρών και τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί δυνατό να συσχετιστούν αυτές οι διαφορές με επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου.
Οι γυναίκες είδαν κι έπαθαν στην διάρκεια του Κ΄ αιώνα να αλλάξουν την παραδοσιακή "σεξιστική" αντίληψη ότι τα δύο φύλα έχουν , προκαθορισμένους  βιολογικά , το καθένα τους δικούς του διακριτούς ρόλους π.χ. οτι ο εργαζόμενος άνδρας να διαβάζει εφημερίδα αραχτός πίνοντας το καφεδάκι του και απολαμβάνοντας το τσιγαράκι του , ενώ η εργαζόμενη γυναίκα να πλένει όρθια , στο νεροχύτη , με τις ώρες τα πιάτα, αλλά η πρόοδος των νευροεπιστημόνων  ερευνητών φαίνεται πως έχει και μια αναπάντεχη παρενέργεια : Την εκ νέου «καθαγίαση» των φυλετικών διαφορών, μόνο που τώρα ισχυρίζονται οτι , οι διαφορές αυτές είναι κατι το φυσικό , εδράζονται στον εγκέφαλο και δεν πηγάζουν από τον κοινωνικό περίγυρο. Πεπόνι με την βούλα δηλαδή .
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Λίμπερμαν, του περίφημου (τέταρτο σε αρχαιότητα στις ΗΠΑ) πανεπιστημίου της Pennsylvania γνωστού ως Uni Penn, ο "νευροσεξισμός" , ως βασικό στοιχείο ερμηνείας της συμπεριφοράς των δύο φύλων  των συγχρονων βιολόγων,  παρερμηνεύει τα αποτελέσματα των νευροεπιστημονικών ερευνών μέχρι σημείου παραχάραξης της ίδιας της έρευνας. Εδώ πρέπει να  υπογραμμίσθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι  δεν έχουν τις γνώσεις για να κρίνουν τους ισχυρισμούς των βιολόγων και να καταλάβουν την παραπλάνησή στην οποία τους οδηγεί, επιδεινώνεται δε από το γεγονός ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, η βιολογική νευροεπιστήμη γίνεται όλο και πιο…σέξι και αρεστή στο ευρύ κοινό. Έτσι, τα παμπάλαια κοινωνικά στερεότυπα απλώς μεταμφιέζονται σε βιολογική νευροεπιστήμη , η παντελής μάλιστα  απουσία των κανόνων της  βιοηθικής και κυρίως της ουμανιστικής πννευματικότητας από τους επιστήμονες , θα τα διαιωνίζουν χωρίς καμία βελτίωση κατά παράβαση μάλιστα της πρωταρχικής δικαιακής και πολιτισμικής αρχής  του δυτικού κόσμου :" Όλοι είμαστε διαφορετικοί , έχουμε όμως ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις".
Από την πλευρά τους, οι άνδρες μάλλον υπομένουν στωικά  τους "νευροσεξιστικούς" ισχυρισμούς των βιολόγων ,  ότι δηλαδή  είναι λίγο-πολύ κοινωνικά …αναίσθητοι,και το δέχονται αυτό ως ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν το βιολογικό  , επιστημονικό άλλοθι για να απολαμβάνουν πιο σημαντικά  πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα με μια νέα βιολογική "νευροσεξιστική" θεωρία, ο θηλυκός εγκέφαλος είναι έτσι «δικτυωμένος» ώστε πρωτίστως να ευνοεί την συναισθηματική κατανόηση και συναίσθηση του άλλου, ενώ ο ανδρικός εγκέφαλος είναι πάνω από όλα νευρωνικά διατεταγμένος έτσι ώστε να καταλαβαίνει το γύρω του φυσικό κόσμο. Με άλλα λόγια, υποτίθεται ότι , οι γυναίκες είναι φτιαγμένες για να κάνουν τον διπλανό τους να νιώθει καλά, ενώ οι άνδρες είναι φτιαγμένοι να  ασχολούνται με την κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος και την κατασκευή των αναγκαίων υλικών πραγμάτων στη ζωή.
Έτσι μικρή είναι η απόσταση από το να ισχυριστεί κανείς ότι τελικά όχι μόνο η επιστήμη, αλλά όλος ο τεχνικός και υλικός πολιτισμός βασίζεται και θα βασίζεται και στο μέλλον μόνο στις ανδρικές ικανότητες. Με βάση το σκεπτικό αυτό, εξηγείται απόλυτα γιατί δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες με Νόμπελ στις επιστήμες, από τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει καθιερωθει Νόμπελ ...... μπουγάδας ! .
Παραδόξως ο "νευροσεξισμός" της σύγχρονης βιολογίας βολεύει και τις γυναίκες και αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες αισθάνονται μια ενδόμυχη ανακούφιση, έχουν μια δικαιολογία να χαλαρωσουν και κάνουν ένα εξορθολογισμό των αιτιών γιατι τα πράγματα είναι αυτά που είναι, δηλαδή νομιμοποιούν και θεωρούν αναπόφευκτες τις σημερινές άνισες κοινωνικές συμβάσεις, παρότι είναι εναντίον τους. Έτσι παραιτούνται τελικά από κάθε αγώνα για την αλλαγή ή τουλάχιστον την βελτίωση τους .
Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν χαμηλότερο στάτους, τείνουν να εσωτερικεύουν τα εναντίον τους στερεότυπα, να κατανοούν τις σε βάρος τους ανισότητες και να δίνουν ορθολογικές εξηγήσεις για όλα αυτά που πάνε ενάντια στα συμφέροντά τους. Η σύγχρονη βιολογία σου επιτρέπει να χαλαρώσεις στη πολυθρόνα σου και να  δικαιολογηθείς με τον ισχυρισμό  « ε, αφού έτσι είναι ο εγκέφαλος μας, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; ». Έτσι όσο πιο πολύ δίνουμε έμφαση στους βιολογικούς και αγνοούμε τους περιβαλοντικούς παράγοντες, τόσο αναπαράγονται τα κοινωνικά στερεότυπα στις σχέσεις των δύο φύλων. Είναι απογοητευτικό για τον δυτικό άνθρωπο , ενώ έχει πετύχει μετά από αγώνα 1.500 χρόνων την έκπτωση των επιταγών του χριστιανισμού από την δημόσια και ιδιωτική ζωή του,  να επιχειρεί να συντηρήσει τις κοινωνικές φόρμες του , βασιζόμενος σε μια επιστήμη ....... την βιολογία , της οποίας οι σύγχρονες τάσεις της και αναφορές της , τείνουν να την προσομοιάζουν με την ..... Παλαιά Διαθήκη.
 * ΒΙΟΛΟΓΙΑ : Ονομάζεται η φυσική επιστήμη που ερευνά , παρατηρεί και μελετά την ζωή των έμβιων όντων . Επομένως  ως βιολογικές επιστήμες πρέπει να θεωρηθούν η Ζωολογία ,η Βοτανική ,η Εμβρυολογία, η Φυσιολογία , η Μικροβιολογία , η Ανθρωπολογία , η Ιατρική κλπ. Συνήθως όμως ο όρος Βιολογία χρησιμοποιείται , κυρίως από τα τέλη του ΙΘ΄ αιώνα , υπό την στενώτερη έννοια  της για να χαρακτηριση την επιστήμη εκείνη που ασχολείτε με τα βασικά φαινόμενα της ζωής , τα οποία είναι κοινά στα ζώα και τα φυτά.Το  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Βιολογίας είναι ένα πολυμορφικό πεδίο γνώσεων . Ο όρος Βιολογία παράγεται από τις ελληνικές λέξεις βίος = ζωή + λογία = διήγηση, έρευνα, ερμηνεία. 


Υ.Γ.  Εδώ δεν υπάρχει η πρόθεση  ούτε η ικανότης άλλωστε , να προστεθούν γνώσεις στη κατανόηση των ερευνών της βιολογίας  . Υπάρχει απλά η επιδίωξη να αποφευχθεί το αναχρονιστικό αποτέλεσμα μιας αντιφατικής συμπόρευσης : της βιολογίας  που ο βασικός της κανόνας είναι η έρευνα και του χριστιανισμού όπου η κύρια επιταγή του είναι ….“ πίστευε και μη ερεύνα ”.

                   

                                         
                 Οι διαφορές των δυο φύλων με μια ανάλαφρη ματιά
1. Οι γυναίκες έχουν το χάρισμα του συνδυασμού των χρωμάτων. Ξέρουν ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο.
Οι άντρες σκέπτονται ότι αφού το κόκκινο είναι ωραίο και το πράσινο επίσης, γιατί να μη βάλουμε και τα δυο ωραία χρώματα μαζί.
2. Οι άντρες μιλάνε με προτάσεις , οι γυναίκες με παραγράφους.
Οταν οι άντρες αρχίζουν μια πρόταση … οι γυναίκες την τελειώνουν.
3. Οι γυναίκες μπορούν να θυμούνται κάθε λέξη του διαλόγου που έγινε πριν από ένα μήνα.        

4. Οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν τις άλλες γυναίκες.
Οι άντρες τους άλλους άνδρες ποτέ.
5. Οι γυναίκες δεν μπορούν  να παρκάρουν ένα αυτοκίνητο ανάμεσα σε δυο λευκές ίσιες γραμμές μέσα σε ένα άδειο παρκινγκ.
6. Οι γυναίκες έχουν ενσωματωμένο ημερολόγιο στον εγκέφαλο που τους επιτρέπει να θυμούνται όλες τις επετείους.
Αυτό απουσιάζει από τον εγκέφαλο των αντρών.
7. Στους γάμους οι γυναίκες πρώτα κλαίνε και μετά μεθάνε.
Οι άντρες πρώτα μεθάνε και μετά… κλαίνε.
8. Οι άντρες ακούνε το άνοιγμα μιας μπύρας από τρία δωμάτια μακριά.
9. Οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν βρόμικα αθλητικά παπούτσια από 300 μέτρα
Οι άντρες μόνο αν τους τα βάλεις κάτω από την μύτη τους και αν δεν είναι τα δικά τους.
10. Όταν κάποιος αγοράζει καινούριο αυτοκίνητο οι άντρες τον ρωτάνε τι μάρκα είναι και οι γυναίκες τι χρώμα.
11. Οι άντρες πληρώνουν για κάτι που τους χρειάζεται 300 euro ενώ αξίζει 100.
Οι γυναίκες πληρώνουν 100 euro για κάτι που αξίζει 300 αλλά δεν το χρειάζονται.
12. Οι γυναίκες τρώνε καυτερή πιπεριά  όταν τους αρέσει, οι άντρες πάντα, για να αποδείξουν ότι μπορούν.
13. Οι γυναίκες δεν σκοτώνουν, θα μπορούσαν όμως να σε κάνουν να αυτοκτονήσεις.
14. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σεξ για να καταφέρουν αυτό που θέλουν.
Οι άντρες δεν θα μπορούσαν, επειδή αυτό που θέλουν είναι το σεξ.
15. Οι γυναίκες δεν βρίσκουν διεγερτικό το να παρακολουθούν δυο άντρες να κάνουν σεξ…..
16. Οι άντρες θεωρούν ότι 2 η ώρα το πρωί είναι καλή ώρα για να κοιμάται κανείς.
Οι γυναίκες θεωρούν την ίδια ώρα κατάλληλη για να μιλήσουν για τα προβλήματα τους.
17. Οι γυναίκες έχουν το «να πάρει, τελειώνει το χαρτί υγείας στο μπάνιο και πρέπει να το αντικαταστήσω».
Οι άντρες έχουν το «να πάρει, μου φέρνεις το χαρτί υγείας» .
18. Οι άντρες έχουν το γονίδιο που τους επιτρέπει να κοιμούνται όταν ένα μωρό κλαίει.
19. Οι γυναίκες παραγγέλλουν μπρόκολο για γαρνίρισμα στην μπριζόλα τους και τρώνε τις πατάτες των συζύγων τους .
20. Οι γυναίκες θυμούνται όλα τα ρούχα που έχουν φορέσει την τελευταία δεκαετία.
Οι άντρες δεν θυμούνται τι φορούσαν την προηγούμενη μέρα αν δεν κοιτάξουν στο πάτωμα.
21. Οι άντρες έχουν το γονίδιο που τους εμποδίζει να παρακολουθούν ποδόσφαιρο και να μιλάνε συγχρόνως.
Οι γυναίκες έχουν το γονίδιο του να παρακολουθούν τηλεόραση, να βαφούν τα νύχια τους, να μιλάνε στο τηλέφωνο και να πίνουν τη φραπεδιά τους .
 

22. Οι άντρες βλέπουν το γυμναστήριο σαν φυσική δραστηριότητα.
Οι γυναίκες το βλέπουν σαν κοινωνική.
23. Αν ρωτήσεις μια γυναίκα για το πως να πας κάπου, θα σε οδηγήσει μέσω καταστημάτων.
24. Οι γυναίκες έχουν το «τα παίρνω όλα προσωπικά» .
25. Οι άντρες έχουν το γονίδιο να απαντάνε σε δύσκολες ερωτήσεις με ένα χμ χμ

                                                         Άνδρες
Έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά
Έχουν καλύτερη αίσθηση του χώρου
Είναι καλύτεροι στο σκάκι
Είναι καλύτεροι στην κατανόηση χαρτογραφήσεων
Είναι καλύτεροι στο αρχιτεκτονικό σχέδιο
Έχουν καλύτερη όραση στο πολύ φως και πολύ λιγότερο στο σκοτάδι
Έχουν καλύτερη αντίληψη της μπλε κλίμακας του χρωματικού φάσματος
Έχουν πιο στενό οπτικό πεδίο αλλά καλύτερη αντίληψη του βάθους
Έχουν περισσότερα προβλήματα δυσλεξίας
Ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα αντικείμενα
Αναγνωρίζουν καλύτερα τις αλμυρές γεύσεις
Απαιτούν περισσότερο χώρο
Έχουν καλύτερη ακουστική μνήμη
Εκνευρίζονται πιο εύκολα
Μαθαίνουν να μιλούν πιο αργά από τις γυναίκες (συνήθως στα 4 τους χρόνια)
Έχουν το δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο μεγαλύτερο από το αριστερό
Ακούνε καλύτερα από το δεξιό αυτί
Είναι καλύτεροι στις πολύπλοκες εργασίες
Απογοητεύονται πιο εύκολα
Είναι πιο συναισθηματικοί
Είναι πολύ λιγότερο αυστηροί στην κρίση τους
Είναι πιο συχνά αριστερόχειρες
Το αριστερό ημισφαίριο τους μικραίνει με την ηλικία
Είναι πιο συχνά μυωπικοί
Έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο
Αγαπούν πιο συχνά την μοναξιά
Είναι καλύτεροι συνομιλητές
Έχουν πιο συχνά βίαιη συμπεριφορά
Ερεθίζονται περισσότερο από τις πολύπλοκες κατασκευές
Δεν ανησυχούν τόσο πολύ για το μέλλον
Κατανοούν καλύτερα τις υπερβατικές φιλοσοφίες
Παρουσιάζουν πιο συχνά υψοφοβία
Έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σκόπευσης
Παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγκληματικότητα
Είναι πιο αναλυτικοί. 

Γυναίκες
Έχουν καλύτερη λεκτική ικανότητα
Είναι καλύτερες στην γραμματική και στην ορθοφωνία
Μαθαίνουν πιο εύκολα ξένες γλώσσες
Έχουν καλύτερη αισθητική κρίση
Έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση και είναι πιο ευαίσθητες στο δυνατό φως
Έχουν καλύτερη αντίληψη της κόκκινης κλίμακας του χρωματικού φάσματος
Έχουν μεγαλύτερη περιφερειακή όραση
Παρουσιάζουν πιο συχνά κλειστοφοβία
Ακούνε τους ήχους καλύτερα
Έχουν υψηλότερη ικανότητα αναγνώρισης προσώπων
Αναγνωρίζουν καλύτερα τα κοινωνικά στοιχεία και τους κώδικες
Αναγνωρίζουν καλύτερα τις ξινές γεύσεις
Απαιτούν λιγότερο χώρο
Έχουν καλύτερη οπτική μνήμη
Είναι λιγότερο ευέξαπτες
Μαθαίνουν να μιλούν γρηγορότερα (συνήθως στα 3 τους χρόνια)
Έχουν το αριστερό ημισφαίριο μεγαλύτερο από το δεξιό
Ακούνε το ίδιο καλά και από τα δύο αυτιά
Δεν συμπαθούν τις πολύπλοκες κατασκευές
Είναι πιο αυστηρές στην κρίση τους
Είναι πιο κοινωνικές
Είναι πιο ανθεκτικές στις δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις
Είναι πιο πρακτικές στις κοινωνικές τους δραστηριότητες
Ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον
Είναι καλύτερες στο τένις
Λύνουν πιο εύκολα τους συλλαβόγριφους
Είναι πιο στοργικές
Είναι καλύτερες στις απλές εργασίες
Απαιτούν περισσότερη πειθαρχία ως δάσκαλοι
Γελούν πιο εύκολα αλλά λιγότερο σε διάρκεια
Δεν προτιμούν τις ασπρόμαυρες ταινίες
Δεν εστιάζουν εύκολα την προσοχή τους σε κάτι για πολύ ώρα
Είναι καλύτερες στον χορό και στις ρυθμικές ασκήσεις
Χρειάζονται πιο συχνά την έγκριση και την προσοχή των άλλων
Έχουν λιγότερη αίσθηση του χιούμορ.


                                                            ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ενώ οι αναφερόμενες παραπάνω  πληροφορίες βιολογικών ερευνών είναι δάνεια από διάφορες έντυπες και  ηλεκτρονικές πηγές , ο τρόπος  που πρέπει να τις κρίνουμε και να τις αξιολογήσουμε είναι πρωτότυπος και αυθεντικός . Η αναφορα της βιολόγου κόρης μου στην διπλωματική  της εργασία , το απόγευμα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2012 , ήταν η αιτία αυτού του γραφήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια: