Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ότι γνωρίζουμε για το μεταλλαγμένο στέλεχος "Δέλτα" του Covid-19

 

H Μεταδοτικότητα.

 Είναι αδιαμφισβήτητο πως κύριο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης "Δέλτα" είναι η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο έκθεσης,

Βαρύτητα Νόσησης

 Ως προς την βαρύτητα, ή όχι της νόσησης, είναι  νωρίς για να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια, όπως επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ΜΜΕ, εκείνο που απαιτείται είναι μία επισταμένη και λεπτομερής παρακολούθηση, όπως άλλωστε ανέφερε και το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας  

Αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη των τεσσάρων διαθέσιμων εμβολίων

 Σύμφωνα με τους δύο βασικούς διεθνείς Οργανισμούς φαρμάκων τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ και τον αμερικανικό FDA και τα τέσσερα εμβόλια, τα τρία διδοσικά και το ένα μονοδοσικό, είναι  αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα, τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna αγγίζουν το ποσοστό προστασίας του 96%, το Astra Zeneca το ποσοστό είναι 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Johnson & Johnson το 85%. Το ποσοστό της παραπάνω προστασίας δεν αναφέρεται στον κίνδυνο μολύνσεως, αλλά έναντι της σοβαρής νόσησης και της ανάγκης εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως και  για προστασία από το θάνατο. Το ποσοστό όμως της προστασίας αν κάνουμε μόνο μία δόση στα διδοσικά εμβολίου, πέφτει στο 33% και ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση.

Ποιοί απειλούνται                                                                                                               

Αυτοί που απειλούνται ιδιαίτερα από την μετάλλαξη "Δέλτα" είναι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβολιασμό. .Άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων ή θεραπείας δεν προσήλθαν να εμβολιασθούν και τέλος, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν, μέχρι πρότινος διαθέσιμο το εμβόλιο για να εμβολιαστούν.

Επάρκεια εμβολίων

Αυτή τη στιγμή  πάντως στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη μέρα και με το εμβόλιο Pfizer σε τρεις μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: