Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Η Ιστορία του WWW ή η Ιστορία της ζωής μας ...........

 

 


Στις 6 Αυγούστου του 1991, ένας Βρετανός φυσικός που εργαζόταν στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Ελβετίας, παρουσίασε  την νέα εφεύρεση του, την “Ιστοσελίδα” . Επρόκειτο για μια  εφαρμογή πάνω στο αποκαλούμενο από αυτόν “Δίκτυο”  που ήταν η πρώτη εφεύρεση του  και την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει  πριν δύο χρόνια, το 1989.

Η εφεύρεση “Ιστοσελίδα ήταν μια ψηφιακή εφαρμογή που θα επέτρεπε την επίσκεψη και την περιήγηση στο “Δίκτυο” που ο ίδιος αυτός επιστήμονας είχε εφεύρει.

Μην ψάξετε στις Αγγλικές ή στις Ελληνικές εφημερίδες εκείνων των ημερών να βρείτε κάποιο δημοσίευμα για την παρουσίαση αυτή, και τούτο γιατί η εφεύρεση  αυτή άφησε αδιάφορα  τα ΜΜΕ της εποχής, καμία σχεδόν εφημερίδα, περιοδικό, ή κανάλι της τηλεόρασης δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτήν την παρουσίαση, είχαν στείλει άλλωστε δημοσιογράφους  στην προηγούμενη παρουσίαση του ίδιου επιστήμονα πριν δύο χρόνια, όταν το 1989 είχε κάνει την παρουσίαση  του Δικτύου, χωρίς κανείς από τους τότε παρευρισκόμενους δημοσιογράφους να μπορέσει να καταλάβει την χρησιμότητα της εφεύρεσης αυτής.

 Η εφεύρεση του όμως αυτή, η   Ιστοσελίδα”  συνδυασμένη με την άλλη, το “Δίκτυο”  ήταν που θα άνοιγε  ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα άλλαζε τον κόσμο για πάντα.

Ο Ser Timoyhy Berners-Lee ήταν ο Βρετανός φυσικός που έκανε την Ιστορική εφεύρεση, όπως απεδείχθη, της “Ιστοσελίδας” , είναι γεννημένος το 1955 την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Steve Jobs  της Apple και ο Bill Gates της Microsoft, 

Ο Ser Timoyhy Berners-Lee   παρουσίασε λοιπόν στις 6 Αυγούστου του 1991 την δεύτερη εφεύρεση του την “Σελίδα” μετά από την πρώτη  το “Δίκτυο” το οποίο έχει παρουσιάσει πριν  δύο χρόνια,  το 1989. Το  Δίκτυο το είχε ονομάσει “World  Wide Web  ή στα ελληνικά “Παγκόσμιο Δίκτυο”, ή τελικά όπως καθιερώθηκε διεθνώς : www.

Στη παρουσίαση λοιπόν αυτή  ο Ser Timoyhy Berners-Lee, εξηγούσε τι είναι αυτό το νέο παγκόσμιο Δίκτυο  και  για το πώς μπορεί να περιηγηθεί κάποιος σε αυτό χρησιμοποιώντας την Σελίδα”, έτσι έμελλε ο επιστήμονας αυτός να γινόταν ο οδηγός της ανθρωπότητας σε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια νέα εποχή που θα άλλαζε, εκ θεμελίων, τον τρόπο που ζούσαμε όλοι μας, είτε ήμασταν Λογιστές και μέναμε στο Παλατάκι Χαϊδαρίου είτε ήμασταν Βασιλείς και μέναμε στο Buckingham Palace London.

Όλες τις δοσοληψίες μας με το Δημόσιο, τις πληρωμές φόρων, τις φορολογικές δηλώσεις, την συμπλήρωση του κτηματολογίου,  όλες τις πληρωμές των λογαριασμών μας, όλες τις τραπεζικές εργασίες και όλα τα ψώνια μας δεν θα τα κάναμε στα ταμεία των τραπεζών, στα γκισέ των Δ.Ο.Υ, στα καταστήματα ή στα σούπερ μάρκετ,  θα τα κάναμε  πια από το σαλόνι του σπιτιού μας. Δεν θα μουτζουρώναμε  πλέον τετράδια και μπλοκ για να στείλουμε  μια επιστολή, απλά θα την συμπληρώναμε, στον υπολογιστή μας, θα την αποθηκεύαμε στα έγγραφα μας και θα την στέλναμε με το e-mail, θα επικοινωνούσαμε ζωντανά στο Viper ή στο Skype, θα λαμβάναμε όλες τις επιστολές, τις αποδείξεις  και τα έγγραφα μας σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Θα μπορούσαμε να ακούγαμε  ραδιόφωνο, να βλέπαμε τηλεόραση,  να διαβάζαμε εφημερίδες και …ηλεκτρονικά. και όλα αυτά χωρίς κόστος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: