Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

 Είναι στο χέρι μας να είμαστε ευτυχισμένοι;




Οι διαφορές του ανθρώπου από τα ζώα είναι άπειρες, ένα οικόσιτο ζώο πχ είναι ευτυχισμένο αν έχει στοργή, υγεία και τρέφεται επαρκώς. Τι κάνει όμως ευτυχισμένο έναν άνθρωπο;

Ερευνητική επιστημονική ομάδα του Harvard University ξεκίνησε από το 1938 μια έρευνα μεγάλης χρονικής διάρκειας, διήρκησε 83 χρόνια και μοναδικός στόχος της ήταν να βρεθεί επί τέλους η απάντηση στο δύσκολο ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους στη ζωή.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν συγκεντρώνοντας τα δεδομένα της ψυχοσωματικής υγείας των διαχρονικά 724 συμμετεχόντων, εθελοντών από όλο τον κόσμο και στην συνέχεια τους υπέβαλαν κάθε δύο χρόνια, λεπτομερή ερωτήματα για το πώς αισθάνονται  στης ζωή τους.

Σε αντίθεση με ότι θα πίστευε κανείς, αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, δεν  η επιτυχημένη καριέρα, δεν είναι ούτε  καν το χρήμα. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι,  ότι οι σχέσεις μας και εφόσον αυτές είναι "Θετικές", μας κάνουν ευτυχισμένους και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια και μάλιστα χωρίς άγχος.

Όπως έγραψαν στα συμπεράσματά, όταν τελείωσε η έρευνα, οι επικεφαλής της ομάδας  Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard University και Marc Shulz ψυχοθεραπευτής και  associate director του Harvard Study of Adult Development, σε άρθρο τους στο CNBC, οι σχέσεις που διατηρούμε στη ζωή, μας επηρεάζουν όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Θα έχουμε παρατηρήσει, γράφουν οι καθηγητές, την αναζωογόνηση που νιώθουμε όταν πιστεύουμε ότι κάποιος μας έχει καταλάβει πραγματικά κατά τη διάρκεια μιας καλής συνομιλίας. Ή να υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου σε μια περίοδο διαμάχης με κάποιον δικό μας άνθρωπο.

Οι σχέσεις στη ζωή μας, όπως η φιλία, η συντροφικότητα, όσες  δηλαδή μας κρατούν ευτυχισμένους, είναι οι “Θετικές σχέσεις” είναι αυτές που μας κρατούν όρθιους ψυχολογικά  και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.

Πολλές φορές  όταν δημιουργούμε μια φιλία ή ακόμα και  μια σχέση πιο στενή, δεν  προσπαθούμε άλλο, αφηνόμαστε και όπως έρθουν τα πράγματα, πιστεύουμε ότι αυτές, από μόνες τους θα φροντίσουν τον εαυτόν τους. Λάθος γράφουν οι καθηγητές, η κοινωνική ζωή είναι ένα ζωντανό σύστημα και χρειάζεται  φροντίδα, όπως μια καλλιέργεια σε ένα χωράφι. Χρειάζεται άσκηση ή όπως το λένε οι ψυχολόγοι  “Κοινωνική άσκηση” για να μας δώσει καρπό.

Τι είναι η “Κοινωνική άσκηση”.

Η «Κοινωνική άσκηση» απαιτεί να εξετάζουμε τις σχέσεις μας ενδελεχώς και για να το κάνουμε αυτό με επιτυχία, πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να μετρούμε σωστά τον χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτές και κυρίως να δούμε πόσο τις φροντίζουμε.

Πώς πρέπει να εξετάζουμε τις σχέσεις μας

Όπως εξηγούν οι δύο καθηγητές, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και κανείς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του μόνος του. Χρειαζόμαστε την αλληλεπίδραση, την παρουσία και τη βοήθεια κάποιων άλλων.

Οι δύο επιφανείς καθηγητές τονίζουν ότι στις σχέσεις μας με τους άλλους, υπάρχουν επτά βασικά σημεία που έχουμε ανάγκη στηρίξεως:

Ασφάλεια: 

Ποιον θα φωνάζαμε αν ξυπνούσαμε φοβισμένοι μέσα στη νύχτα; 

Υπάρχει κάποιος που θα απευθυνόμασταν σε μια στιγμή κρίσης ή ανάγκης μας;

Μάθηση και ανάπτυξη:

Ποιος μας ενθαρρύνει να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

Υπάρχει κάποιος που θα μας παρακινήσει να βρούμε νέα ενδιαφέροντα ή να βάλουμε νέους στόχους στη ζωής μας;

Συναισθηματική εγγύτητα και εμπιστοσύνη:

Ποιος ξέρει τα πάντα (ή τα περισσότερα πράγματα) για εμάς και κατά συνέπεια έχουμε κάποιον που να  μπορούμε να απευθυνθούμε όταν αισθανόμαστε πεσμένοι.

Υπάρχει κάποιος που θα είμαστε ειλικρινείς μαζί του σχετικά με το πώς νιώθουμε;

Επιβεβαίωση ταυτότητας και κοινές εμπειρίες:

Ποιος γνωρίζει καλά τον χαρακτήρα μας, τον τρόπο αντίδρασης σε μια ατυχία μας.

Υπάρχει κάποιος στη ζωή μας με τον οποίο έχουμε μοιραστεί πολλές εμπειρίες, καλές ή κακές και που θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε;

Ρομαντική οικειότητα:

Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα της ρομαντικής οικειότητας στη ζωή μας;

Υπάρχει κάποιος που να μας γεμίζει η παρέα του.

Βοήθεια:

Σε ποιον απευθυνόμαστε όταν χρειαζόμαστε κάποια εξειδικευμένη γνώση.

Υπάρχει κάποιος που θα ζητήσουμε τη βοήθεια του για την επίλυση ενός πρακτικού προβλήματος π.χ. να φυτέψουμε ένα δέντρο ή να επιδιορθώσουμε  τη σύνδεση του Internet κτλ.

Διασκέδαση και χαλάρωση

Ποιος μας κάνει να γελάμε;

Υπάρχει κάποιος που  καλούμε να δούμε μια ταινία ή να πάμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο γιατί μας κάνει να νιώθουμε άνετα;

Όπως εξηγούν οι δύο  καθηγητές του Harvard University, ο καθένας οφείλει να εξετάζει λεπτομερειακά τις σχέσεις που έχει στη ζωή του και να βάλει ένα + ή ένα – σε κάθε μια από αυτές.

Δεν πειράζει ακόμα και εάν οι περισσότερες από τις σχέσεις μας δεν μας προσφέρουν όλες τις κατηγορίες της στήριξης.

Η επαναλαμβανόμενη, αυτή άσκηση θα μας βοηθά να κοιτάμε τις σχέσεις μας πέρα από την επιφάνεια. Μπορεί να νιώθουμε ότι μερικές κατηγορίες στήριξης δεν είναι σημαντικές για μας. Όμως, ο καθένας από μας οφείλει να σκεφτεί ποιες σχέσεις τον ενδιαφέρουν περισσότερο και να λάβει μέτρα στήριξη στους.  

Μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσουμε αν έχουμε πολλούς ανθρώπους με τους οποίους διασκεδάζουμε, αλλά κανέναν στον οποίο να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα μυστικά μας. Ή ότι δεν έχουμε έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε όταν χρειαζόμαστε βοήθεια ενώ αντίθετα έχουμε αρκετούς να για να πάμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, Αν λοιπόν πραγματικά θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να φροντίσουμε να καλύψουμε τα υπάρχοντα κενά στις σχέσεις μας, μόνο τότε θα έχουμε «Κοινωνική υγεία» και κατά συνέπεια, την πιθανότητα να είμαστε ευτυχισμένοι.

Υ.Γ. Χρειάσθηκε μια μεγάλη έρευνα του Harvard University και 83 ολόκληρα χρόνια για να μάθουμε επί τέλους, ότι τον άνθρωπο ευτυχισμένο τον κάνουν οι σχέσεις του. Πως όμως εγώ, ένας απλός Έλληνας χωρίς καμία σχέση με  Harvard και  έρευνες, πιστεύω ότι η υγεία μας είναι αυτή που καθορίζει αν τελικά θα είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι, πως συνεχίζω να πιστεύω και μετά την μελέτη της παραπάνω έρευνας, ότι η υγεία είναι, αν όχι ο μοναδικός, οπωσδήποτε  πάντως ο κυρίαρχος παράγων που καθορίζει την φυσική, ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση, γιατί χωρις υγεία δεν υπάρχει εργασία, δεν υπάρχει, όπως μας το απέδειξε άλλωστε ο κορωνοϊός,  παραγωγή αγροτικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών αγαθών, δεν υπάρχει διασκέδαση και ευτυχία. Επιπλέον απορώ πως οι κορυφαίοι αυτοί καθηγητές  δεν διαπιστώνουν σε κανένα σημείο της έρευνά τους ότι η υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και κατά συνέπεια και με την ευτυχία του. Η διαφορά αυτή ίσως να είναι και ο άλλος τρόπος  το πως αισθανόμαστε εμείς οι Έλληνες τη ζωή  και πως τη βλέπουν οι Αγγλοσάξονες.  “Ένας υγιής ζητιάνος είναι πιο ευτυχής από έναν άρρωστο βασιλιά” έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Arthur Schopenhauer, πως το ξέχασαν αυτό οι καθηγητές; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: