Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ο χορός των Συνωμοσιολόγων

 


Παρακολουθώντας  τις ειδήσεις, στην τηλεόραση, την Τρίτη το μεσημέρι της 25ης  Ιουλίου, πάγωσα βλέποντας την πτώση, ανάμεσα σε φλόγες και καπνούς, του Canadair. Δεν περίμενα να μου πει η εκφωνήτρια  ποιο ήταν το τέλος, το ζούσα εκείνη την στιγμή, η μπάλα της φωτιάς που σηκώθηκε στο σημείο που έπεσε το αεροπλάνο  και στη συνέχεια η στήλη του μαύρου καπνού με συγκλόνισαν.

Η σαστιμάρα όμως που ένιωσα εγώ δεν ήταν ίδια για άλλους συμπατριώτες μου.

Αμέσως άρχισε, κατ’ αρχήν στη Βουλή, ο χορός της Ελληνικής Πολιτικής Ζούγκλας,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που ήταν εκείνη την στιγμή στο βήμα, ο σύντροφος Θ. Παφίλης,  κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δεξιάς, το όργανο της πλουτοκρατίας, πως αν είχε πάρει ένα Rafale λιγότερο, θα είχαμε περισσότερα πυροσβεστικά. 

Ακολούθησαν το βράδυ, τα Sites  και τα Blogs που μπήκαν στο θέμα των πυρκαγιών με άγρια διάθεση, όχι τόσο για τους δυο πιλότους που έπεσαν στον καθήκον, άλλωστε ήταν ένστολοι, όργανα  της εξουσίας και όχι κατατρεγμένοι όπως η μικρή Μαρία στη νησίδα του Έβρου, το μόνο που ήθελαν και τα κατάφεραν, ήταν να ξαναφουντώσουν  τη συνωμοσιολογία γύρο από το αγαπημένο τους θέμα, τις φωτιές.

Ο θάνατος έδινε την ευκαιρία στους συνωμοσιολόγους να μιλήσουν και να γράψουν για τα «Εγκλήματα του κράτους». Θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε μια φρεγάτα λιγότερη στους Γάλλους, να μην είχαμε παραγγείλει τα F35 στους Αμερικάνους και να είχαμε έτσι περισσότερα Canadair, που τον στόλο τους δεν ανανέωσε και δεν συμπλήρωσε  η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Θα μπορούσαν βέβαια οι κύριοι αυτοί, αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για το θέμα,  να ενημερωθούν από το Ίντερνετ  ότι η εταιρεία που παράγει τα Canadair έχει κλείσει την γραμμή παραγωγής και θα την ξεκινήσει εφόσον παραλάβει σημαντικό αριθμό παραγγελιών.

Μαζί με την συνωμοσιολογία θέριεψε και ο λαϊκισμός . Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση, ενώ κατανίκησε τους αντιπάλους της στις πρόσφατες εκλογές, ηττήθηκε από τις φωτιές, αλλά και αυτό να συμβαίνει, ο πολιτισμός μας δεν δικαιολογεί τη σκύλευση νεκρών. Δεν επιτρέπει να γίνεται ο θάνατός εργαλείο συνωμοσιολογίας. Έτσι σκέφτηκα ότι  κάποιος με όπλα την λογική και τον Ελληνικό πολιτισμό πρέπει να απαντήσει σε όλα όσα ισχυρίζονται  αυτοί οι κύριοι και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω τώρα.

 

Εμπρηστές.

Η κυριότερη αιτία έναρξης πυρκαγιών είναι η αμέλεια.

Από στοιχεία της ΕΛΑΣ φέτος και μέχρι τα μέσα Ιουνίου από τις 102 συλλήψεις για φωτιά, μόλις οι 5 ήταν από πρόθεση.

Από στοιχεία της Greenpeace, το 15% των πυρκαγιών στην Ελλάδα ξεκινούν από φυσικά φαινόμενα, πχ κεραυνούς.

Στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας και της Αττικής τον Αύγουστο του 2021, έγιναν 26 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση, χωρίς να γνωρίζουμε πως κατέληξαν δικαστικά. Στους 26 συλληφθέντες υπήρχαν και ψυχικά διαταραγμένοι, ωστόσο συνολικά οι εμπρησμοί από πρόθεση δεν φαίνεται να είναι ο κανόνας, τουλάχιστον βάσει των επίσημων στοιχείων.


Ατιμωρησία των Εμπρηστών

Ο Ποινικός Κώδικας. άλλαξε και το έγκλημα του εμπρησμού δασών έγινε από πλημμέλημα, ξανά κακούργημα, ενώ σε περίπτωση θανάτου, η ποινή είναι πλέον ισόβια δίχως αναστολή. Το αυτό ισχύει και για τον εμπρησμό από αμέλεια.


Ανεμογεννήτριες και Εμπρησμοί

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βάλει κάποιος φωτιά σε δάσος για να βάλει ανεμογεννήτριες. Βάσει των άρθρων 45 ως 57 του Ν. 998 του 1979,  οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται κανονικά σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές. 

Άλλωστε οι καμένες δασικές εκτάσεις, βάσει συνταγματικών διατάξεων δεν αποχαρακτηρίζονται, αντίθετα με τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις κρίνονται αυτομάτως αναδασωτέες.

Επίσης, μια καμένη περιοχή δυσκολεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, διότι καθυστερεί την έναρξη των έργων εγκατάστασης τους και κατά συνέπεια την λειτουργίας τους..

Μάλιστα οι ανεμογεννήτριες δύσκολα πιάνουν φωτιά, διότι συνοδεύονται υποχρεωτικά από έργα πυρόσβεσης, προστατεύοντας ένα σημαντικό μέρος γύρω τους.


Η  Ελλάδα καίγεται κάθε χρόνο.

Μια αναζήτηση στον χάρτη EFFIS όπου παρουσιάζει τις φωτιές στην Ευρώπη, δείχνει μεγαλύτερες εστίες σε Σικελία, σε Νότια και  Κεντρική Ιταλία και Ισπανία.

Ενδεικτικά το 2021, με τις μεγάλες φωτιές σε Εύβοια και Αττική, η Ελλάδα ήταν 3η σε καμένες εκτάσεις στην ΕΕ. Το 2022 δε η χώρα μας μείωσε δραματικά τις καμένες εκτάσεις, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. ενώ στην Ευρώπη είχαμε νέο ρεκόρ καμένων εκτάσεων.


Γιατί συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα εκκενώσεις χωριών;

Πριν λίγες ημέρες, η Ισπανία, στο νησί Las Plamas, εκκένωσε 4.000 ανθρώπους.

Ο Καναδάς, χώρα που πρωτοπορεί στην παραγωγή μέσων πυρόσβεσης, τον Μάιο απομάκρυνε συνολικά 50.000 πολίτες λόγω πυρκαγιών.

Το "Πρώτα η ανθρώπινη ζωή", δεν είναι μέτρο αποκλειστικά του Μητσοτάκη, πρόκειται για μια σύγχρονη διεθνή πρακτική. Διαβάζουμε στο Surviving Wildfires, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ότι πρώτο μέλημα των πυροσβεστικών αρχών είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να κατευθύνουν μέσα και πυροσβέστες στην διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών.


Μα πυροσβέστες από άλλες χώρες, τι κάνουν οι Έλληνες πυροσβέστες ;

Η αποστολή πυροσβεστών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ είναι επίσημος μηχανισμός, το πρόγραμμα λέγεται RescEU και αναφέρεται στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πορτογαλία και όχι μόνο, οπότε Πυροσβέστες από βόρειες χώρες της ΕΕ μετακινούνται προσωρινά σε πολλά κράτη που έχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών τη θερινή περίοδο.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης είναι ότι  στις 8/6/2023, η ΕΕ έστειλε 300 πυροσβέστες στον Καναδά λόγω των μεγάλων καταστροφών.


Γιατί δεν μπορούν στην Ελλάδα να σβήσουν μια φωτιά, μήπως λείπουν τα μέσα;

Αρχικά δεν είναι μια φωτιά. Στις 17 Ιουλίου λ.χ. εκδηλώθηκαν, μέσα σε δυο ημέρες, 81 φωτιές σε όλη τη χώρα σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και σε πολλές περιπτώσεις με 6 έως 8 μποφόρ. 

Οι επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος το 2023 είναι 16.563 εκ των οποίων 2.500 εποχικοί και 500 δασοκομάντος , 

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος το 2019  ήταν 14.201 εκ των οποίων 2.492 εποχικοί

Ο αριθμός λοιπόν των πυροσβεστών του 2023 παρουσιάζεται αυξημένος κατά 2.452 πυροσβέστες έναντι του 2019.

Οι Εθνικές εναέριες δυνάμεις, το 2019 ήταν 61 Εναέρια Μέσα (35 αεροπλάνα + 8 ελικόπτερα), η Ελλάδα τότε είχε μισθώσει 18 ελικόπτερα και κανένα αεροπλάνο. 

Το 2023 η Εθνική  ιπτάμενη πυροσβεστική μας δύναμη αποτελείται από 32 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα και μισθωμένα έχει 7 αεροπλάνα και 32 ελικόπτερα, 

Τα εναέρια μέσα είναι και αυτά κατά 46% μεγαλύτερη από το 2019.

Φυσικά σε καμία χώρα δεν έχουν βρει μηχανισμό να σβήνουν τις φωτιές, η σύγχρονη ελληνική εφαρμογή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή με ένα νόμο και με ένα άρθρο εφευρέθηκε για την κατάργηση των … μνημονίων και όχι των πυρκαγιών .


Η κλιματική κρίση πυροδοτεί τις φωτιές.

Η κλιματική κρίση δεν οπλίζει το χέρι ενός εμπρηστή με διαταραγμένη ψυχοσύνθεση που θέλγεται να βλέπει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ενός ατόμου με εγκληματική αμέλεια που θέλει να ψήσει τις μπριζόλες του στο ύπαιθρο, όμως η κλιματική κρίση είναι αυτή που δημιουργεί τις εκρηκτικές συνθήκες εξάπλωσης των πυρκαγιών με ξηρασία, ισχυρούς ανέμους και αδυσώπητους καύσωνες.


 Υ.Γ. Μήπως τα αναφέρω όλα αυτά για να νοιώσουμε ικανοποίηση που πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές συμβαίνουν, ίσως και χειρότερες, στον υπόλοιπο κόσμο;

Όχι βέβαια, απλά πιστεύω ότι η σωστή πληροφόρηση μπορεί να μας διδάξει πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές θα γίνονται χειρότερες στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται οι ανθρώπινες δυνάμεις φαίνονται ανεπαρκείς πλέον μπροστά στην αδυσώπητη καταστροφική μανία της φύσης.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις αυτονόητες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για σωστή πρόληψη και  ενισχυμένη πυρόσβεση, ούτε και την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη για την διάσωση του δασικού πλούτου αυτής της χώρας. Κυρίως όμως τα παραπάνω τα ανέφερα για να αποδείξω και τις ευθύνες όσων συνομωσιολογούν για τις φυσικές καταστροφές και κυρίως για τις πυρκαγιές, καθώς ενθαρρύνουν στο έργο τους όλους εκείνους που με εγκληματική  αδιαφορία δεν  υπακούουν στους νόμους και στις εντολές των αρχών, καθώς με ξηρασία και ισχυρούς ανέμους βάζουν φωτιές σε ξερόχορτα ή δουλεύουν στο ύπαιθρο σιδηροτροχό  και ηλεκτοκόλληση με τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: