Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές στον πόλεμο .......

 


Θεωρώντας τόλμημα να διαφωνήσω και μάλιστα γραπτώς, με την άποψη του διευθυντή της πλέον καταξιωμένης  στον τόπο μας εφημερίδας, σχετικά με τι συνέδραμε την εξέλιξη του πολέμου, θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι δεν αμφισβητώ συνολικά τις απόψεις ενός τόσο καταξιωμένου δημοσιογράφου που μετά την αποφοίτηση του από Κολλέγιο Αθηνών,  σπούδασε οικονομικά και ιστορία στις ΗΠΑ και  απέκτησε μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία και τις διεθνείς σχέσεις από το Columbia University of New York City. Διαφωνώ μόνο με την άποψη του ότι …  «- Και βέβαια σε όλες αυτές τις αλλαγές διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)»  και η διαφωνία μου αυτή καταφανώς προέρχεται από την διαφορά ηλικίας που έχω με τον διευθυντή της εφημερίδας, σαν παλαιότερος νομίζω ότι δικαιούμαι να έχω ιδίαν γνώμη.

Η γνώμη μου είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην  αλλαγή του τρόπο που γίνονται σήμερα  οι πόλεμοι είναι τα φέρετρα με τους Αμερικανούς στρατιώτες που επέστρεφαν καθημερινά την δεκαετία του 70 από το Βιετνάμ  και όχι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Ο George Herbert Bush ο πρεσβύτερος,  εξελέγη το 1980 41ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μία από τις πλέον άγριες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ. Ο μέχρι τότε Αμερικανός Αντιπρόεδρος συγκέντρωσε το 54% των ψήφων, ενώ ο Michael  Stanley  Dukakis, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε τόσο ο ίδιος όσο και η Ελληνική ομογένεια, εξασφάλισε μόνο το 46% των ψήφων.

Ο George H Bush είχε υπηρέτησε ως 11ος Διευθυντής της  CIA από το 1976 έως το 1977 και με έκθεση του τότε προς το Κογκρέσο είχε αποδώσει την ήττα των Αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ, αποκλειστικά στην εικόνα με τα φέρετρα των νεκρών  Αμερικανών  στρατιωτών  που έφταναν καθημερινά  στο Εθνικό Νεκροταφείο Arlington της Ουάσιγκτον.   

Ο Πόλεμος του Βιετνάμ, που διήρκησε 20 χρόνια, από την 1 Νοεμβρίου 1955 έως 30 Απριλίου 1975,  ήταν  η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής και  κατά τη διάρκεια του οποίου 58.000 Αμερικανοί στρατιώτες γύρισαν στην πατρίδα, που τους περίμενε ή Harley-Davidson ή η Ford Mustang του μπαμπά, όχι ζωντανοί αλλά σε φέρετρα.

Έτσι ο  George H Bush αμέσως μετά την εκλογή του ως 41ος Πρόεδρος,  εζήτησε από το Πεντάγωνο και τις μεγάλες εταιρείες όπλων τον σχεδιασμό ενός νέου πολέμου που σε αυτόν να μην συμμετέχουν  ..... Αμερικανοί στρατιώτες.  

Στρατιώτες ρομπότ σχεδιάστηκαν με ύψος 75 εκατοστών, όμως απέτυχαν μέχρι τώρα οι χειριστές να τους  κρατούν σε μια μάχη όρθιους, πέφτουν συνεχώς  και δεν μπορούν να τους  σηκώνουν, παρότι στα παιδικά καρτούν την τελευταία δεκαετία που έχουν εμφανισθεί οι Transformers, στρατιώτες ρομπότ που μετατρέπονται σε τανκς η αυτοκίνητο αν και διαλύονται από εχθρικά πυρά, αυτομάτως επανασυναρμολογούνται. Στην πραγματικότητα όμως η παραγωγή του ρομπότ στρατιώτη έχει για την ώρα εγκαταλειφθεί, συνεχίζεται πάντως και με μεγάλη επιτυχία η εμφάνιση του στα .... παιδικά καρτούν.

Στην θάλασσα εμφανίστηκαν, με πολύ μεγάλη επιτυχία, μικρά θαλάσσια σκάφη χωρίς πλήρωμα που αποστέλλονται υποβρύχια ή επιφανειακά για να καταστρέψουν παρόχθιους στόχους ή να συμμετέχουν σε ναυμαχίες, τα αποτελέσματα είναι θετικά μια και διαθέτουν καταστρεπτικά όπλα.

Στον αέρα έχουν κάνει επανάσταση στον πόλεμο τα Drones, είναι αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα που  αποστέλλονται  για να φέρουν την καταστροφή στον αντίπαλο με πλήγματα ακριβείας η με ειδικούς  βομβαρδισμούς.

Τα όπλα αυτά τόσο τα θαλάσσια όσο και τα εναέρια πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε κάμερες, για να μπορούν να τα κατευθύνουν στην αποστολή τους εκπαιδευμένοι χειριστές από ειδικούς θαλάμους επιχειρήσεων, περίπου όπως γίνεται από το κέντρο του Houston στις αποστολές της NASA. Έτσι τα παραπάνω όπλα δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ) μια και τα διευθύνουν ειδικοί τεχνικοί.

Τον  πόλεμο ουσιαστικά τον άλλαξε την δεκαετία του 1980 ο  πύραυλος Tomahawk.

Ο Tomahawk φτάνει στην περιοχή του στόχου, χωρίς να γίνει αντιληπτός, πετώντας σε χαμηλό ύψος και καταστρέφει τις σταθερές εχθρικές εγκαταστάσεις χωρίς να κινδυνεύσουν πιλότοι, όπως το είχε  ζητήσει  ο George Herbert Bush πρεσβύτερος , ο 41ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, .

Το BGM-109 Tomahawk, όπως είναι το επίσημο όνομα του, είναι ο σύγχρονος αμερικανικός πύραυλος ελιγμών που τέθηκε σε λειτουργία το 1983 και παραμένει σε υπηρεσία ως σήμερα. Το συνολικό βάρος του πυραύλου – μαζί με τον βοηθητικό πυραυλικό κινητήρα που διαθέτει - είναι 1.600 κιλά, το βάρος της κεφαλής που περιέχει την εκρηκτική ύλη  είναι 450 κιλά. Το μήκος του πυραύλου είναι 6,25 μέτρα και η διάμετρος του 520 χιλιοστά. Ανάλογα με την έκδοση, το βεληνεκές του πυραύλου κυμαίνεται από 1.300 έως 2.500 χιλιόμετρα.

Για την εκτόξευση αυτού του πυραύλου απαιτείται ειδικά εξοπλισμένο πολεμικό πλοίο και για την επίτευξη οποιασδήποτε επιχείρησης  με Tomahawk, σε Ευρώπη, βόρεια Αφρική  και Μέση Ανατολή  το Αμερικανικό ναυτικό  έχει ανάγκη την υποστήριξη της αεροναυτικής βάσης της Σούδας.

Η πρώτη εργασία για τον πύραυλο Tomahawk ξεκίνησε το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970, με στόχο τη δημιουργία ενός τακτικού πυρηνικού πυραύλου ελιγμών, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα παραβίαζε τις διατάξεις της Συνθήκης SALT I που είχαν υπογράψει οι Αμερικανοί με τους Σοβιετικούς.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με υπεύθυνες για την παραγωγή του πυραύλου την Boeing και την General Dynamics.

Πολλές εκδόσεις αυτού του πυραύλου αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όπως: BGM-109A (έκδοση ξηράς με πυρηνική κεφαλή W-80), BGM-109B (έκδοση θαλάσσης, σχεδιασμένη για επίθεση σε μονάδες επιφανείας του εχθρού) ή BGM-109C (θάλασσα έκδοση του πυραύλου που προορίζεται να επιτεθεί σε χερσαίους στόχους).

Επί του παρόντος, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι εξοπλισμένες μόνο με πυραύλους BGM-109 που σταθμεύουν σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αξίζει να προστεθεί ότι οι πύραυλοι Tomahawk που χρησιμοποιούνται σήμερα διαθέτουν πολύ ακριβές σύστημα διεύθυνσης και πλοήγησης, χάρη στο οποίο χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή ακρίβεια. Οι πύραυλοι Tomahawk χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου (1990-1991 και 2003), καθώς και σε πολλές περιορισμένες δραστηριότητες των ΗΠΑ, όπως ο βομβαρδισμός επιλεγμένων στόχων στη Συρία το 2017. Και ο πύραυλος  Tomahawk δεν έχει καμία σχέση με την τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ) μια και τον ρυθμίζουν προ της εκτόξευσης ειδικοί τεχνικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: