Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το φαινόμενο Sanders

ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς διασκεδάζει και μαζεύει χρήματα για τους άπορους με  την εικόνα του 

 Ο Bermie Sanders είναι Αμερικανός πολιτικός, είναι  Γερουσιαστής και συμπαρατάσσεται συχνά  με το Δημοκρατικό Κόμμα στις διάφορες επιτροπές που συμμετέχει. 

Από το 2021 είναι Πρόεδρος της πανίσχυρης  Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Γενικά θωρείται ο βασικός εκπρόσωπος της Αμερικάνικης αριστεράς στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Το 2019, ανακοίνωσε πως θα ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020, ήλθε δεύτερος όμως πίσω από τον Τζο Μπάιντεν και δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα.

Μέσω των προεκλογικών του εκστρατειών, ο Sanders  έχει γίνει γνωστός για τις οικολογικές, αντιπολεμικές και σοσιαλιστικές του ιδέες. O ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατικός Σοσιαλιστής και είναι πολέμιος της οικονομικής ανισότητας στις ΗΠΑ. Είναι φανατικός  υποστηρικτής για την διατήρηση της καθολικής κάλυψης υγείας (Νόμος Obamacare), της δωρεάν φοίτησης στα πανεπιστήμια,  της αύξησης της αποζημίωσης της εργατικής ώρας, (ο Obama  την είχε ανεβάσει στα 8 $) , της αποπληρωμής του φοιτητικού χρέους, (ο Obama  κατέβαλε την τελευταία δόση του φοιτητικού του χρέους το …. 2012 όντας Πρόεδρος),  της αποποινικοποίησης της κάνναβης, της πληρωμένης γονικής άδειας κλπ. Μπορεί στην Ευρώπη όλα αυτά να ακούγονται ευχάριστα, στις ΗΠΑ όμως τρομοκρατούν τον μέσο Αμερικανό και τον κάνουν στρέφεται σε εξτρεμιστές ακροδεξιούς Προέδρους, όπως τον  Trump.

Έχει ασκήσει σκληρή κριτική, αφού όμως με τα λεγόμενά του πρώτα τον εξέλεξε,  στον πρώην Πρόεδρο Donald  Trump περιγράφοντάς τον ως "παθολογικό ψεύτη",  "ρατσιστή, “ομοφοβικό”, “σεξιστή” .

Την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Jo Biden, ο Γερουσιαστής που εκπροσωπεί την πολιτεία του Vermont (κάθε πολιτεία έχει 2 γερουσιαστές, στο Vermont ο ένας είναι o Sanders),  έγινε viral όταν εμφανίστηκε στην τελετή να κάθεται παράμερα απομονωμένος, φορούσε ένα πράσινο σακάκι και ένα ζευγάρι πλεκτά γάντια για να αντιμετωπίσει τον κρύο καιρό. Παρά το ότι εμφανίστηκε κατάλληλα ντυμένος για τη θερμοκρασία, η φωτογραφεία αυτή του 79χρονου Γερουσιαστή  που κάθονταν μόνος του με τα χέρια σταυρωμένα έκανε πάταγο στον χώρο του διαδικτύου. Επεξεργασμένη  κυκλοφόρησε σε αμέτρητα αντίγραφα, τυπωμένη σε ένα μαύρο φούτερ έγινε ανάρπαστο παρότι  η αγορά του κόστιζε 45 $ με όλα τα έσοδα πάντως να πηγαίνουν στο Meals on Wheels Vermont,(Οργανισμός Υπηρεσιών Πρόνοιας) .

Στις 13 Μαρτίου 2022 ενώπιον της ολομέλειας της Γερουσίας, ο Sanders ανέλυσε τις απόψεις του σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Στην ομιλία του, με πολύ θεωρεία  Θουκυδίδη, προσπάθησε ακροβατώντας μεταξύ της Αμερικάνικης λογικής πολιτικής και Αμερικάνικης αριστεράς να δικαιολογήσει τον φρικαλέο πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν, παραθέτοντας απόψεις παλαιών Αμερικανών υπουργών που δεν ήθελαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κατά συνέπεια και της Ουκρανίας και αυτό γιατί η Ρωσία θα ένοιωθε ευάλωτη έχοντας στα σύνορά της μία χώρα που πιθανόν να εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ.

Η πραγματικότητα έδειξε, παρά τους ισχυρισμούς του Γερουσιαστή και τις θέσεις των παλαιών πολιτικών, η Ρωσία δεν είχε και δεν έχει κανένα φόβο στο να επιτεθεί, να καταστρέψει ή να καταλάβει μία χώρα, αρκεί απλά να υπάρχει ένας στυγνός δικτάτορας στην εξουσία και μια κάποια δικαιολογία έτσι για τα μάτια του κόσμου. Τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει την καθιστούν απρόσβλητη.

Με την Ουκρανία, την δικαιολογία την είχε έτοιμη από καιρό, λόγω των Ρωσόφωνων κατοίκων στα ανατολικά της χώρας και επικαλούμενη μερικές αστείες κατηγορίες περί γενοκτονίας ή Ναζισμού, άρχισε την εισβολή χωρίς η Αμερική, η Ευρώπη, ή το ΝΑΤΟ να μπορούν να την σταματήσουν. Η Ρωσία διαθέτει 5.500 πυρηνικές κεφαλές είναι αυτά τα όπλα που θεωρούνται ότι αποτελούν τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, και καθώς είναι τοποθετημένα σε βαλλιστικούς  πύραυλους ή ρουκέτες, μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλη απόσταση. Αυτά είναι τα όπλα που συνδέονται συνήθως με τον πυρηνικό πόλεμο. 

Επομένως η Αριστερά είναι παντού ίδια, στις ΗΠΑ υπεκφεύγοντας, για τις ευθύνες του Πούτιν, με Θουκύδιδίες θεωρίες από τον Γερουσιαστή Sanders στο Καπιτώλιο, στην Ελλάδα και μάλιστα στο Σύνταγμα, με την τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου, όπου με τις αρλούμπες της ότι είναι με τον ... άνθρωπο, αποδεικνύεται ότι Θα εμφανίζονται  πάντα πολιτικοί και καλλιτέχνες της αριστεράς με κρυφοπουτινικές θέσεις.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: