Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022




Τι 80, τι 90,  τι 100 .....

Η αύξηση των πιθανοτήτων να ζήσουμε μέχρι τα 90 εναπόκειται στις συμπεριφορές μας και όχι μόνο στη γενετική, αυτό δείχνει η μεγάλη έρευνα του Dr. Thomas Perls, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο “Boston UniversityMassachusetts USA

Με βάση την παραπάνω έρευνα, σήμερα ένας στους 5.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ είναι αιωνόβιος ή  και άνω των 100 ετών.

Η μελέτη του Dr. Tomas T. Perls είναι η μεγαλύτερη και η πιο ενδελεχής του είδους της που έχει γίνει παγκοσμίως μέχρι σήμερα, παρακολούθησε από το 1955 χιλιάδες  Αμερικανούς και Καναδούς  ηλικίας 100 ετών και άνω, για να προσδιορίσει ποιοι είναι οι  παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ο Dr. Perls μετά την έρευνά δημιούργησε τον "Υπολογιστή Προσδόκιμου ζωής” ("Life Expectancy  Calculator"), συμπληρώνοντας σε αυτόν ορισμένα βασικά στοιχεία μας, ο Υπολογιστής αυτός θα διαμορφώσει μια εκτιμώμενη ηλικία που μπορεί να ζήσουμε

Τα στοιχεία που συμπληρώνουμε στον Υπολογιστή βασίζονται σε απαντήσεις ερωτήσεων σχετικά με το πόσο συχνά εργαζόμαστε. πόσο περπατάμε ή γυμναζόμαστε, τη συχνότητα των επισκέψεων στον γιατρό μας, τις συνθήκες ύπνου και πολλά άλλα.

«Αν φτάσετε στα 95, συνήθως το κάνετε λόγω της πολύ καλής υγείας σας», λέει ο Δρ. Περλς, επωφελούμενοι βεβαίως από καλά γονίδια και κυρίως από μια καλή τύχη.

Οι 5 καθημερινές πρακτικές, κατά τον Dr. Thomas Perls, για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε η ακόμα και να περάσετε τα 90:

  1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας.
  2. Κοιμηθείτε καλά.
  3. Τρώτε υγιεινά: Ακολουθήστε μια μεσογειακή δίαιτα με υγιή λίπη (από ψάρια κυρίως και κοτόπουλα), πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε να τρώτε πολύ κόκκινο κρέας
  4. Ασκηθείτε συχνά: Περπάτημα ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα και αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, ακόμη και για μόλις 10 λεπτά την ημέρα
  5. Αποφύγετε το κάπνισμα

Κατά την έρευνα, ο Dr. Perls παρατήρησε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν επιφυλάξεις σχετικά με τη μακροζωία, κάτι που τους εμπόδιζε να καταλάβουν  την αξία της τήρησης υγιεινών συμπεριφορών. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνουν τόσο πιο πολύ είναι άρρωστοι και ότι τελικά, για αυτό τον λόγο,  δεν θα ήθελαν να ζήσουν μέχρι αυτή την ηλικία, αυτό στην πραγματικότητα είναι μια πολύ κακή σκέψη», και συμπληρώνει, «όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο υγιής ήσουν».

Ο υγιεινός τρόπος ζωής  παίζει σημαντικό ρόλο, «Το 75% της ικανότητας του να μπορείς να ζεις μέχρι τα 90 προέρχονται από τις συμπεριφορές σου εκείνες που σχετίζονται με την υγεία», λέει ο Dr. Perls.

Αλλά από την ηλικία των 100 ετών και πάνω, όλα τα παραπάνω  ανατρέπονται και η μακροζωία εξαρτάται περισσότερο από τη γενετική. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν 200 άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω, διαπίστωσαν ότι περίπου το 75% της ικανότητας να ζήσουν τόσο πολύ αυτοί οι άνθρωποι, βασίστηκε στον σωστό συνδυασμό σπάνιων γενετικών παραλλαγών.

Ένας παράγον, αλλά απόλυτα καθαριστικός, είναι το είδος του φύλου, καθώς, όπως διεπίστωσε η έρευνα,  περίπου εννέα στους 10 αιωνόβιους είναι γυναίκες. (Σε αυτό δεν χρειαζόταν να μας το πει  ο  Δρ. Περλς ή ο "Life Expectancy  Calculator", στην Ελλάδα αυτό το ξέρουν και οι γάτες .

«Οι γυναίκες κερδίζουν στο μαραθώνιο μακροζωίας σε σύγκριση με τους άνδρες, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όσον αφορά το να φτάσουν σε αυτές τις πιο ακραίες ηλικίες», λέει ο Δρ. Περλς.

Ο Δρ Περλς  είναι μεταξύ των κορυφαίων ιατρών, σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της επιστημονικής έρευνας για την ανθρώπινη και μάλιστα ποιοτική  μακροζωία.  Είναι ιδρυτής και διευθυντής του New England Centenarian Study, της μεγαλύτερης μελέτης αιωνόβιων και των οικογενειών τους στον κόσμο. Είναι επίσης κύριος ερευνητής της μελέτης Long Life Family Study που χρηματοδοτείται από το NIA. Ο Δρ Perls είναι επίσης φανατικός επικριτής της λεγόμενης “Αντιγήρανσης” μιας βιομηχανίας που ανθεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: