Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κουτί της Πανδώρας : Ένα τεχνούργημα της Ελληνικής μυθολογίας στον σημερινό κόσμο.

 



Οι ιοί των υπολογιστών είναι ηλεκτρονικά προγράμματα  γραμμένα αποκλειστικά για να αλλάζουν, χωρίς την άδεια μας, τον τρόπο που λειτουργεί ο υπολογιστής μας και το χειρότερο χωρίς να το γνωρίζουμε.

Τα προγράμματα αυτά σήμερα τα λέμε “Κακόβουλα λογισμικά” και είναι οι μεγάλες  απειλές των υπολογιστών ή των υπολογιστικών συστημάτων και σήμερα οι ιοί αυτοί εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από … 60.000 !

Στο 1988 βέβαια, οι  παραπάνω έννοιες ήταν παντελώς άγνωστες.

Το διαδίκτυο ήταν μία αμερικανική υπόθεση, με 100.000 περίπου συνδεδεμένους υπολογιστές που όλοι σχεδόν βρίσκονταν στις ΗΠΑ, άλλωστε δεν υπήρχαν στον υπόλοιπο κόσμο παρεχόμενες υπηρεσίες ίντερνετ όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έμπαιναν τότε στο internet για επαγγελματικούς λόγους, από μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες, ή για εκπαιδευτικούς, από κάποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Ένας φοιτητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου "Cornell" της Νέας Υόρκης, έμπαινε στο Ιντερνέτ, όχι για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά  για να σκοτώνει το χρόνο του. Ψάχνοντας τρόπους για να καταπολεμήσει την ανία και την περιέργεια του ο 23χρονος Ρόμπερτ Μόρις θέλησε να μάθει πόσοι υπολογιστές ήταν συνδεδεμένοι στο internet και στις 2 Νοεμβρίου 1988 έφτιαξε ένα πρόγραμμα που θα ταξίδευε από υπολογιστή σε υπολογιστή, ζητώντας από τον κάθε υπολογιστή να του στείλει αυτόματα, ένα σήμα ότι ….. υπάρχει, ήθελε έτσι ο Μόρις να μάθει πόσοι υπολογιστές ήταν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. ΄

Άθελα του ο Μόρις είχε ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στον σημερινό κόσμο.

Το πρόγραμμα δούλεψε καλύτερα και απ’ ότι θα περίμενε ο ίδιος. Αποδείχτηκε όμως ότι είχε ένα "πρόβλημα". Ο Μόρις του είχε βάλει κάποιους περιορισμούς γιατί είχε καταλάβει ότι εάν το λογισμικό ταξίδευε πολύ γρήγορα θα έφερνε την καταστροφή.

Οι περιορισμοί αυτοί όμως δεν πέτυχαν και το πρόγραμμα του εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα και ταχύτατα, προκαλώντας μια πρωτοφανή αναστάτωση στο τότε διαδίκτυο.

Τελικά το πείραμα του περίεργου φοιτητή σκόρπισε το χάος.

Εν αγνοία του και χωρίς να έχει κακόβουλη πρόθεση, ο Μόρις είχε απελευθερώσει, ως άλλη Πανδώρα,  την πρώτη …. πανδημία στο ίντερνετ.

Μέσα σε λίγες ώρες, μεγάλο μέρος των υπολογιστών που ήταν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο δεν λειτουργούσαν, είχαν καταρρεύσει.

Όταν ο Μόρις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, έστειλε  προειδοποιητικά μηνύματα στους κατόχους και διαχειριστές των υπολογιστών για τον κίνδυνο που διέτρεχαν, ήταν όμως αδύνατο να φτάσουν σε αυτούς εξαιτίας του χάους  που είχε δημιουργηθεί.

Ο ιός, που είχε μολύνει χιλιάδες υπολογιστές, αντιγραφόταν ξανά και ξανά μέχρι να μολυνθούν και να γονατίσουν σχεδόν όλοι οι υπολογιστές.

Το 1988 ήταν η πρώτη χρονιά που το "Διαδίκτυο" κατέρρευσε.

Το επόμενο πρωί η Αμερικανική τεχνολογική κοινότητα προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί. κανείς δεν ήξερε το παραμικρό και έτσι ο Μόρις παρέμενε άγνωστος, ήταν ακόμα στο σκοτάδι, όχι όμως για πολύ.

Το θέμα είχε αποκτήσει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, από κάτι άγνωστο είχαν πληγεί οι δύο κυριότεροι πυλώνες της Αμερικής, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν πια οι εταιρίες κολοσσοί και τα πανεπιστήμια.

Και μόνο που είχε διαρρεύσει η λέξη «ιός», οι εκπρόσωποι του Τύπου πιστεύοντας ότι θα βγάλουν κάποιο λαβράκι, άρχισαν να τρομοκρατούν τον κόσμο.

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το περίφημο “ΜΙΤ” κατακλύστηκε από τα τηλεφωνήματά τους και αποφάσισε να δώσει συνέντευξη Τύπου. Εκεί η απογοήτευση των δημοσιογράφων ήταν μεγάλη. Κανείς από τους ερευνητές του ΜΙΤ δεν συμμερίστηκε την ανάγκη τους για δραματοποίηση της κατάστασης. Κάποιος δεν δίστασε να ρωτήσει αν αυτός ήταν ένας ιός που θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους. "Δεν ξέρουμε, δεν είμαστε Ιατρική σχολή. καλύτερα να μιλήσετε με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα", απάντησαν ειρωνικά οι εκπρόσωποι του ΜΙΤ, έχοντας αρχίσει να βρίσκουν διασκεδαστικές τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν κινδυνεύουν οι άνθρωποι να αρρωστήσουν από τον ιό του ….. Ιντερνετ.

Αν και στο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για τον ιό του Ίντερνετ απέτυχαν  οι δημοσιογράφοι, τα κατάφερε όμως καλά ο Τύπος της εποχής να βρει την ταυτότητα του δράστη.

Η αποκάλυψη έγινε από τους New York Times, που αρχικά έκαναν λόγο για έναν «πανέξυπνο 23χρονο φοιτητή του πανεπιστημίου  Cornell της Νέας Υόρκης» .

Σε λίγες ημέρες ο Ρόμπερτ Μόρις είχε γίνει διάσημος, μαζί με την παράξενη  ιδιότητά του : Ήταν τόσο έξυπνος ώστε βαριόταν με τα κανονικά μαθήματα "Πληροφορικής", άγνωστα τότε για τον πολύ κόσμο.

Δεν είχε κάνει πολλούς φίλους στο πανεπιστήμιο και προτιμούσε να περνά την ώρα του προγραμματίζοντας τον υπολογιστή του.

Μιλώντας ο πατέρας του, που δούλευε για το αμερικάνικο κράτος πάνω στην ασφάλεια υπολογιστών, (το μήλο είχε πέσει κάτω από τη μηλιά).. περιέγραψε την εξάπλωση του ιού ως «το έργο ενός βαριεστημένου φοιτητή».

Για να καθαρίσει το internet από τον ιό του Μόρις  χρειάστηκαν πολλές μέρες και προσπάθειες εκατοντάδων ειδικών στα τότε ηλεκτρονικά συστήματα.

Ήταν το τέλος της εποχής της αθωότητας του internet. Οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το διαδίκτυο δεν ήταν πια ένας φιλήσυχος οικισμός της δεκαετίας του 1950  όπου ο καθένας μπορούσε αφήνει την πόρτα του σπιτιού του ξεκλείδωτη. Η ασφάλεια υπολογιστών ήταν πια μία επείγουσα ανάγκη, που πολύ σύντομα θα μετατρεπόταν σε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων με την εμφάνιση δεκάδων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ίντερνετ τις γνωστές σήμερα εταιρείες antivirus  .

Για χάρη του Μόρις καταρτίστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο δίκαιο ηλεκτρονικού εγκλήματος και ο ίδιος  καταδικάσθηκε από αυτό,  το 1990, σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, 400 ώρες κοινωφελούς εργασίας και πρόστιμο 10.000 δολαρίων!

Το 1995 ο Μόρις δημιούργησε μια από τις πρώτες start ups ηλεκτρονικού εμπορίου, την Viaweb, την οποία μετά τρία χρόνια αργότερα πούλησε στη Yahoo αντί 49 εκατ. δολαρίων.

Στην πορεία, ο Μόρις επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και πήρε το διδακτορικό του από το Χάρβαρντ το 1999. Δούλεψε για το MIT και υπήρξε συνιδρυτής του Y Combinator, ενός incubator που απέκτησε διαστάσεις θρύλου στη Silicon Valley.

Η μετέπειτα επιτυχημένη καριέρα του αποδεικνύει ότι ο Μόρις είχε κάνει ένα λάθος :  ήταν περίεργος και δημιούργησε προβλήματα σαν σύγχρονη Πανδώρα.

 Υ.Γ. Ο μύθος της Πανδώρας αναφέρεται σε αυτήν ως βασική αιτία όλων των κακών της ανθρωπότητας, λόγω της νοσηρής περιέργειας της. Συγκεκριμένα, από ανοησία, περιέργεια ή σκόπιμα, η Πανδώρα σύμφωνα με το Ελληνικό μύθο αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες από τον Δία σε ένα πιθάρι  και που από περιέργεια αυτή το άνοιξε. Θεογονία Ησίοδος. Παρατηρούμε ότι στην Βίβλο των Εβραίων ήταν η Εύα με το μήλο, στην Ελληνική θρησκεία ήταν η Πανδώρα και το πιθάρι, για πρώτη φορά και  μόνο στην νέα πανανθρώπινη μυθολογία, στην θρησκεία του Ίντερνετ, την ευθύνη όλων των κακών την φέρνει ένας άνδρας, ο Μόρις και ο υπολογιστής του.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: