Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

 

 H εταιρεία που μας έβαλε στο διαδίκτυο. 

Σήμερα όταν λέμε "Πληροφορική" εννοούμε σίγουρα Microsoft και ότι έχει σχέση με αυτήν, Windows, Word, Office, Excel. Όταν αναφερόμαστε όμως στο Ίντερνετ τότε σίγουρα το μυαλό μας πάει αμέσως στην Google και στις δύο θυγατρικές της, στο YouTube και στο Gmail.

H Google LLC ιδρύθηκε από τον Lary Page και τον Sergey Brin το 1996, όταν έκαναν το μεταπτυχιακό τους στο Stanford University, στην Καλιφόρνια. Στην αρχή η εταιρεία Google εγκαταστάθηκε στο γκαράζ μιας φίλης τους, στο Menlo Park city της Καλιφόρνιας. Στις 19  Αυγούστου 2004, με την ευκαιρία της δημόσιας εγγραφής στο χρηματιστήριο, ο ρόλος της εταιρείας μεγιστοποιείται και οι ιδιοκτήτες της βάζουν έναν στόχο απίστευτο για εκείνη την εποχή, να οργανώνει το σύνολο και το κυριότερο χωρίς καμία απολύτως διάκριση, των διακινουμένων μέσω ιστοσελίδων παγκόσμιων πληροφοριών, με τρόπο ώστε να μπορεί, με μία απλή αναζήτηση, να τις κάνει γνωστές σε κάθε μαθητή και σε κάθε φοιτητή, τελικά δε να είναι παγκόσμια διαθέσιμες σε κάθε άνθρωπο. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να μπορεί να ανεβάζει στην Ιστοσελίδα του τις ιδέες, την γνώμη και τα σχόλια του για κάθε θέμα  και ελεύθερα να τις προσφέρει στο διαδίκτυο. Αυτό επιτεύχθηκε πλήρως το 2006, όταν η Google μετέφερε τα γραφεία της στο Mountain View city της Καλιφόρνιας. Σήμερα η μηχανή αναζήτησης της Google είναι μια και μοναδική παγκοσμίως. Στην Ελλάδα οι φράσεις κάνω “γκούγκλ”, “γκογκλάρω” ή “μπαίνω στο γκούκλ” είναι συνώνυμες με το ψάχνω για πληροφορίες από τη νέα παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια που σήμερα αποκαλούμε "Διαδίκτυο". Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα αναζητώ και πρόσφατα το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο μεγαλύτερο αμερικάνικο λεξικό Merriam-Webster Inc, με όλα τα παράγωγα του Google,  “to google”, “googling” “googled

Το YouTube ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005 από τον  Chad Hurley‎, τον Steve Chen‎ και τον Jawed Karim‎, είναι ο ιστότοπος, ο οποίος επιτρέπει κοινοποίηση, αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών βίντεο και ψηφιακών ταινιών από κάθε άτομο για κάθε άτομο. Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο San Bruno  της Καλιφόρνιας, και εμφανίζει μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το video blogging. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube επιφορτώνεται από ιδιώτες. Όλοι μπορούν ελεύθερα να βλέπουν τα αποθηκευμένα ψηφιακά βίντεο, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη, αυτά που έχουν δωρεάν ανοίξει λογαριασμό,  μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό βίντεο με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών για κάθε βίντεο.

Το Gmail τέθηκε σε λειτουργία  από την Google την 1η Απριλίου 2004. Η αρχική δυνατότητα αποθήκευσης που έδινε το Gmail 1 GB, της έδιναν και το μεγάλο πλεονέκτημα  στον ανταγωνισμό με το Yahoo ή το Hotmail και αυτό δεν άργησε να φανεί.

Τον Ιούνιο του 2012 είχε 425 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Google ανακοίνωσε ότι το Gmail ξεπέρασε τους ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. 

Στα τέλη Μαΐου 2017, η Google ανακοίνωσε ότι είχε εφαρμόσει τεχνολογία μηχανικής για τον εντοπισμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και ανεπιθύμητο περιεχόμενο (spam), έχοντας 99,9% ακρίβεια ανίχνευσης. Τον Οκτώβριο του 2019, το Gmail άγγιξε τους 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες.    


Υ.Γ. Φιλοσοφία, Δημοκρατία, Θέατρο, Μάχη Μαραθώνος, Ναυμαχία Σαλαμίνας, Μάχη  Θερμοπυλών, Επιστήμες, Αναγέννηση, Πανεπιστήμια, Βιομηχανική Επανάσταση, Σύγχρονη Ιατρική, Πληροφορική, Ίντερνετ. Τελικά, διερωτώμαι  τι άλλο ακόμα θα μπορούσε να προσφέρει η Δύση για να μπορούν όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι; Ποια είναι η διαφορά στο DNA των δικών μας Δυτικών κοινωνιών συγκριτικά με τα αυταρχικά ισλαμικά και τα νεο-αυταρχικά καθεστώτα, αυτά της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, της Τουρκίας, της Περσίας, του Αφγανιστάν και ένα σωρό άλλων;  Πρώτον τα ισλαμικά είναι και θα είναι αυταρχικά εξ ορισμού, είναι έτσι γιατί δεν γίνεται να είναι αλλιώς,  τα δε νεο-αυταρχικά είναι μάλλον παλαιο-αυταρχικά γιατί αυτή ήταν και είναι και σήμερα η προτίμηση  των λαών τους από την γέννηση τους. Το ζήτημα  είναι ότι, για το δικό μας καλό, πρέπει να εκτιμάμε τον τρόπο ζωής μας, τη δημοκρατία μας. Ο Δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος από τους Ισλαμικούς και Νέο-αυταρχικούς τρόπους ζωής και  πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Δυτικό πολιτισμό δύο πρωτεία: Εκείνο της επιστήμης-τεχνολογίας και εκείνο της δημιουργίας της ελεύθερης πόλεως. Η ιδέα της ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού εγγράφεται από την αρχαία Ελλάδα, στο πλαίσιο της πόλεως των πολιτών, όχι της πόλεως των υπηκόων. Γνωρίζω ότι η δήλωση μου αυτή θα θεωρηθεί  απαράδεκτη, ζητώ λοιπόν συγνώμη από αυτούς, δηλαδή από τους “Ορθά πολιτικώς σκεπτόμενους” και τους ζητώ επίσης να μην κάνουν τον κόπο την σχολιάσουν. (Γιατί θα σκάσω από την στεναχώρια μου…!)  

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: