Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Τεχνική νοημοσύνη, έρχονται τα ρομπότ να μας πάρουν τις δουλειές ;





Η φυσική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να μαθαίνεις να συλλογίζεσαι, να γενικεύεις και να συμπεραίνεις. 

Η τεχνητή νοημοσύνη  ( AI ) , από το αγγλοσαξονικό "Artificial Intelligence",  είναι  ίδια με την φυσική ικανότητα, στη μάθηση, στο συλλογισμό κλπ, που όμως αναδεικνύεται, όχι από τον εγκέφαλο ενός όντος, αλλά από υπολογιστές. 

Η τεχνητή νοημοσύνη ( AI ) ιδρύθηκε ως ακαδημαϊκός κλάδος το 1956, και στα χρόνια που πέρασαν γνώρισε πολλές στιγμές αισιοδοξίας, που τις  ακολούθησαν απογοητεύσεις και επώδυνες απώλειες χρηματοδότησης. Ο γνωστός ως « χειμώνας της τεχνητής νοημοσύνης», από τότε  ακολούθησαν νέες προσεγγίσεις, επιτυχίες και ανανεωμένη αισιοδοξία και κυρίως νέες χρηματοδοτήσεις, κυρίως από την Αμερικανική κυβέρνηση. 

Τεχνικά όντα με νοημοσύνη εμφανίζονται τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη νεότερη μυθοπλασία, όπως στο έργο  Frankenstein  της  M. Shelley ή στο PUR, το γνωστό Robot του Τσέχου Carel Capek. Αυτά τα όντα και οι χαρακτήρες έθεσαν τα ίδια ζητήματα που συζητούνται και τώρα στα πλαίσια της ηθικής και της χρησιμότητας  της τεχνικής νοημοσύνης. 

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να μαθαίνουν από την εμπειρία, να προσαρμόζονται σε νέα εισαγόμενα δεδομένα και να εκτελούν ανθρωπομορφικά έργα. Τα περισσότερα παραδείγματα AI για τα οποία ακούμε σήμερα, από τους υπολογιστές που παίζουν σκάκι έως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από την deep learning και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (ΕΦΓ). Με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών, οι υπολογιστές μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να επιτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα με επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, διαχώριση και  αναγνώριση μορφών στα δεδομένα. 

Το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη και τι αλλαγές θα προκαλέσει στην καθημερινή ζωή και σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσίασε, ο Dr. Δημήτρης Μπερτσιμάς καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS), που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα στις 3 ως 7 Ιουλίου. Ο  Dr. Δημήτρης Μπερτσιμάς αναφέρθηκε τόσο στην επιστημονική  αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης όσο και στις αλλαγές που θα επιφέρει στην  καθημερινότητα του ανθρώπου.

Πολύπλοκες μοιάζουν οι προβλέψεις που προέρχονται από την τεχνική νοημοσύνη, πχ των αποφάσεων ενός δικαστηρίου, «πήραμε παλαιές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αφού τις επεξεργαστήκαμε τις περάσαμε σε υπολογιστές με μηχανική μάθηση και προσπαθήσαμε να προβλέψουμε τις αποφάσεις του επόμενου διαστήματος. Στο ίδιο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει και μια ομάδα από ειδικούς νομικούς. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Η τεχνητή νοημοσύνη είχε καλύτερα ποσοστά πρόβλεψης κατά περίπου 15%. Δεν ήταν τέλεια, είχε ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 75%, πήγε δηλαδή καλύτερα από την ομάδα των ανθρώπων επιστημόνων που είχαν πρόβλεψη 60%», σχολιάζει ο Dr. Μπερτσιμάς.

Ο τομέας της υγείας είναι εξαιρετικά κρίσιμος. «Είναι γνωστό πως η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρδιολογικά προβλήματα σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερίνης, σακχάρου, πίεσης και άλλων παραγόντων. Με βάση αυτές τις μετρήσεις, μπορούμε να υπολογίσουμε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλης ασθένειας και να δούμε τι πρέπει να κάνει», εξηγεί ο καθηγητής του ΜΙΤ. Το πιο σημαντικό σε αυτό το πεδίο είναι πως η πρόβλεψη πρέπει να συνοδεύεται με την παρέμβαση του ιατρού, βοηθούμενος από την τεχνική νοημοσύνη . «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πάμε σε αυτό που είναι ο στόχος της σύγχρονης ιατρικής, στην "προσωποποιημένη ιατρική", σε εξειδικευμένη δηλαδή, ατομικά θεραπεία».

«Η πρόβλεψη του καιρού από τη μετεωρολογία, απαιτεί να λύνουμε πολύ δύσκολες διαφορικές εξισώσεις. Εάν αντί γι’ αυτό χρησιμοποιούμε δεδομένα από το παρελθόν μπορούμε να πάρουμε πιθανόν καλύτερες απαντήσεις. Εάν μάλιστα συνδυάσουμε τις δύο μεθόδους, τότε το επίπεδο των προγνώσεων γίνεται πολύ πιο αξιόπιστο», τονίζει ο κ. Μπερτσιμάς. «Eτσι θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για το πότε πρέπει να εκκενώσουμε μια περιοχή, λόγω ενός τυφώνα στις ΗΠΑ ή μιας πυρκαγιάς στην Ελλάδα», αναφέρει. 

Με αξιοποίηση δεδομένων από το παρελθόν οι επιστημονικές ομάδες επιχειρούν να προβλέψουν το μέλλον και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα. «Παρουσιάζουμε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε ασυνήθιστους τομείς για να δείξουμε ότι είναι ικανή για τα πάντα. Είναι σημαντικό να δει κανείς πώς πράγματα, όπως η πρόβλεψη καιρού, η απόφαση ενός δικαστηρίου και η χειρουργική επέμβαση στην καρδιά μπορούν να πραγματοποιηθούν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή της τεχνικής νοημοσύνης», υπογραμμίζει.

Ποιος λοιπόν θα αποφασίζει αύριο, ο επιστήμων ή ο υπολογιστής ; 

Κατά τον Dr. Δημήτρη Μπερτσιμά, για τον καιρό θα αποφασίζει ο μετεωρολόγος, με βάση την τεχνική νοημοσύνη. Για τις αποφάσεις των δικαστηρίων, οι δικαστές με την βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης.  Για την υγεία μας, ο γιατρός θα αποφασίσει για τη θεραπεία με βάση τις διαγνώσεις της τεχνικής νοημοσύνης. 

Υ.Γ : Και τι θα γίνει με τις δουλειές μας ;  Δεν χρειάζεται να είμαστε βιολόγοι, μηχανικοί ή καθηγητές στο ΜΙΤ για να δούμε ποια θα είναι η τύχη μας. Σε κάποια πράγματα οι μηχανές είναι καλύτερες από εμάς, όπως στις διαγνώσεις, στις διαπιστώσεις και στους υπολογισμούς, αλλά οι άνθρωποι κάνουν κάτι που δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν να κάνουν ποτέ οι υπολογιστές : Να θέτουν ερωτήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: